Ελέγχονται για ρωγμές και τα ελληνικά C-27J

Ελέγχονται για ρωγμές και τα ελληνικά C-27J

Από «κόσκινο» περνά ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από «κόσκινο» περνά ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από τεχνική οδηγία της κατασκευάστριας Leonardo σχετικά με την αντιμετώπιση ρωγμών σε δομικά μέρη του αεροπλάνου. Η εταιρεία προειδοποίησε όλους τους χρήστες του μεταγωγικού για την εμφάνιση ρωγμών στο σημείο που το κάθετο και το οριζόντιο σταθερό ενώνονται με την άτρακτο του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Πολεμική Αεροπορία έλαβε την οδηγία την περασμένη Τρίτη και προχώρησε στην προσωρινή καθήλωση του στόλου. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η επισκευή που προτείνει ο κατασκευαστής να εφαρμοστεί άμεσα στα λειτουργικά αεροσκάφη, ο αριθμός των οποίων παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, και στη συνέχεια να ελεγχθούν και να επιδιορθωθούν και τα καθηλωμένα C-27J του μεταφορικού στόλου.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρουν στην «Κ» ότι σε ένα από τα οκτώ ελληνικά C-27J ολοκληρώθηκε ήδη ο τεχνικός έλεγχος και η επιδιόρθωση που προτείνει ο κατασκευαστής με τις εργασίες να γίνονται στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ). Μάλιστα, το αεροπλάνο αποδόθηκε άμεσα σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση και πέταξε την Τρίτη για αεροδιακομιδή ασθενούς. Ηδη το δεύτερο C-27J προετοιμάζεται για επιθεώρηση και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα καθηλωμένα αεροσκάφη που αναμένεται να ελεγχθούν μέχρι τις αρχές του 2024.

Ελέγχονται για ρωγμές και τα ελληνικά C-27J-1

«Τα αεροσκάφη ήταν και πριν ασφαλή, αλλά εκδώσαμε την τεχνική οδηγία λαμβάνοντας υπόψη τις πιο δύσκολες συνθήκες καταπόνησης, με πλήρες φορτίο και ακραίες καιρικές συνθήκες», αναφέρουν πηγές της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι υπάρχει «συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και περιλαμβάνει εξονυχιστικούς ελέγχους» για την ασφάλεια των αεροσκαφών.

Ελέγχεται και ο αμερικανικός στόλος

Η εμφάνιση ρωγμών οδήγησε στην καθήλωση και των 14 C-27J της αμερικανικής ακτοφυλακής, με τον εκπρόσωπο του σώματος, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, να επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε σε μεγάλη έκταση στα αεροπλάνα που ελέγχθηκαν, αλλά όχι στο σημείο που αναφέρει η τεχνική οδηγία. Συνολικά 17 χώρες χρησιμοποιούν το C-27J ως τακτικό μεταφορικό μέσων αποστάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο παγκόσμιος στόλος σχεδόν 90 αεροσκαφών πρέπει να καθηλωθεί και να ενισχυθεί στα σημεία όπου εντοπίζονται τα δομικά προβλήματα.

Ελέγχονται για ρωγμές και τα ελληνικά C-27J-2

Τεχνική υποστήριξη

Τα C-27J δεν αποτελούν εξαίρεση στον ελληνικό «κανόνα» που θέλει τις διαθεσιμότητες των μεταφορικών μέσων να κινούνται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Μέχρι πρότινος ένα με δύο αεροσκάφη ήταν λειτουργικά, ενώ, μετά την υπογραφή της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης τον Ιούλιο του 2022, η οποία «ξεκλείδωσε» τη ροή ανταλλακτικών, οι διαθεσιμότητες βελτιώθηκαν ελαφρώς αλλά το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Τα δικινητήρια αεροσκάφη, μάλιστα, αναγκάστηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους το κενό από την έλλειψη διαθέσιμων C-130H, με αποτέλεσμα να εξαντλήσουν ταχύτερα τις διαθέσιμες ώρες τους. Το προσωπικό 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επαναφορά του στόλου σε πτήσιμη κατάσταση, ενώ ήδη συζητείται η ανανέωση της σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των αεροπλάνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή