Το βόλεϊ ως πεδίο «εκτόνωσης» των χούλιγκαν

Το βόλεϊ ως πεδίο «εκτόνωσης» των χούλιγκαν

Από το ραντεβού θανάτου της Λαυρίου το 2007, στα επεισόδια της Πέμπτης.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… σάκο του μποξ έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια το βόλεϊ. Οπαδικές κόντρες που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα ομαδικά αθλήματα, ο… αέναος πόλεμος των χούλιγκαν με την αστυνομία, αλλά και βεντέτες μεταξύ συνδέσμων έχουν βρει «στέγη» στο άθλημα του φιλέ, ένα σπορ που από τη φύση του δεν εξάπτει τα… πάθη καθώς παίζεται χωρίς να υπάρχει επαφή ανάμεσα στους παίκτες.

Ηταν το 2007, όταν σε ραντεβού θανάτου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός αγώνα βόλεϊ γυναικών, ένας νέος άνθρωπος (ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος) έχασε τη ζωή του στη Λαυρίου. 

Τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη και η διακοπή της αναμέτρησης Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού αποτελούν ακόμα μία… σταγόνα από αυτές που τόσα χρόνια κάνουν το… ποτήρι να ξεχειλίζει αλλά να «στεγνώνει» γρήγορα. Ολα ξεχνιούνται μέχρι να έρθουν τα νέα επεισόδια.

«Μικροεπεισόδια υπήρχαν και στη δική μου εποχή αλλά όχι αυτές οι συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς. Τότε, οι οπαδοί πετούσαν σε εμάς αντικείμενα. Θυμάμαι μία φορά ήταν ένας αγώνας για να πάρουμε το πρωτάθλημα και χάσαμε. Αρχισαν να μας πετάνε κέρματα, αναπτήρες, κλειδιά κ.λπ. Φύγαμε από το γήπεδο με περιπολικά», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Λάιος, διακεκριμένος προπονητής και παλαιός παίκτης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Μαρτίου 2007. Στο κλειστό της Παιανίας είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο Ελλάδος. Από το μεσημέρι, στη λεωφόρο Λαυρίου υπήρχαν κάποιοι μαυροφορεμένοι νεαροί. Λίγες ώρες αργότερα έφτασαν στο σημείο δεκάδες μηχανές με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Το ραντεβού ήταν γνωστό. Και στα δημοσιογραφικά γραφεία και στις Αρχές. Κανένας όμως δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή ώστε να αποτραπεί η τραγωδία που επακολούθησε.  

Στη λεωφόρο Λαυρίου ξέσπασε ένας οπαδικός πόλεμος με ανταλλαγή φωτοβολίδων, βόμβες μολότοφ και, στη συνέχεια, με μάχες σώμα με σώμα. Ο Φιλόπουλος έπεσε νεκρός στην άσφαλτο με μαχαιριές στους μηρούς και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η δολοφονία ξεσήκωσε την κοινή γνώμη. Πολλοί πίστεψαν ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για το οριστικό τέλος της τυφλής βίας ανάμεσα στους οργανωμένους. Τελικά, όπως έδειξε η ιστορία, και αυτή η σύγκρουση αποτέλεσε μία από τις… σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι αλλά ξεχνιούνται μόλις το θέμα πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα.  

«Η ευθύνη είναι των διοικήσεων»

Από εκείνο το γεμάτο αίμα ραντεβού της Παιανίας υπήρξαν… πολλές σταγόνες οργής. Στου Ρέντη, στον Αγιο Θωμά αλλά και σε γειτονιές πέριξ αυτών όπου, με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ, οι ανεγκέφαλοι έδιναν ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σε μία μάχη χωρίς αρχή και τέλος. Το βασικό θύμα αυτής της μάχης ήταν το άθλημα της πετοσφαίρισης.

«Το βόλεϊ αποτελεί εύκολο στόχο επειδή δεν υπάρχει μεγάλη αστυνόμευση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια που έπαιζα πάντα υπήρχε φόβος ότι θα γίνουν επεισόδια. Εδώ θα ήθελα να πω ότι τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με το βόλεϊ. Πρόκειται για κόντρες που έχουν κυοφορηθεί σε άλλα ομαδικά αθλήματα. Είναι θλιβερό όμως να βρίσκουν την ευκαιρία να “λύσουν” τις διαφορές τους σε ένα τόσο ευγενές άθλημα όπως το βόλεϊ. Οι διοικήσεις θα πρέπει να απομονώσουν αυτούς τους μεταφερόμενους οπαδούς. Αποτελεί καθαρά δική τους ευθύνη. Στο βόλεϊ υπάρχουν υγιείς φίλαθλοι που μπορούν να υποστηρίξουν το άθλημα. Η παρουσία των χούλιγκαν τους διώχνει από το γήπεδο», μας είπε ο νυν προπονητής του Μίλωνα Σάκης Ψάρρας.  

Κι όταν δεν υπάρχει αντίπαλος… στρατός, τότε οι ανεγκέφαλοι χρησιμοποιούν μία αναμέτρηση βόλεϊ προκειμένου να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Το ίδιο συνέβη και χθες. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 150 άτομα βγήκαν από το «Μελίνα Μερκούρη» και πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χημικών. Κατά την επίθεση ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά.

Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο δίνει δεκάδες χιλιάδες ειδήσεις που σχετίζονται με επεισόδια στο βόλεϊ. Στην πλειονότητα αφορά σε επεισόδια που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αναμετρήσεων των «αιωνίων». 

Κι εδώ έρχεται το πλαίσιο των ποινών που πρέπει να αλλάξει. Οι μικρές ποινές έχουν ως αποτέλεσμα να μην παίρνουν μέτρα οι σύλλογοι κατά των φανατικών οπαδών. 

Η Πολιτεία οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα. Οχι μόνο καταστολής, αλλά και με βαριές ποινές που θα δράσουν αποτρεπτικά. Η βία με όχημα τον αθλητισμό είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT