Ο φαύλος κύκλος της οπαδικής βίας

Ο φαύλος κύκλος της οπαδικής βίας

Παρά τις ποινές και τις εξαγγελίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στον κόσμο των χούλιγκαν

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στην πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Αλκης Καμπανός καταγράφηκε ακόμη ένα κρούσμα οπαδικής βίας. Στις 15.30 στη συμβολή των οδών Καραμανλή και Βούλγαρη στη Θεσσαλονίκη, διασταυρώθηκαν περίπου 30 οπαδοί του ΠΑΟΚ με ισάριθμους του Αρη. Στη συμπλοκή που ακολούθησε χρησιμοποιήθηκαν στειλιάρια και σιδερένιες αλυσίδες, σιδερόβεργες και ένας πυροσβεστήρας. Δύο άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγους μήνες νωρίτερα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε επτά από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δύο φίλων του. Ούτε αυτές οι ποινές, όμως, στάθηκαν ικανές για να παραδειγματίσουν τον κόσμο των χούλιγκαν και να ανακόψουν την τυφλή οπαδική βία. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με πιο πρόσφατα αυτά στου Ρέντη.

Τον περασμένο Ιούλιο αξιωματικός της αστυνομίας περιέγραφε στην «Κ» ότι αρκετές από τις επιθέσεις έχουν κοινό μοτίβο ασήμαντες αφορμές. «Η χρήση του σουγιά γίνεται με ευκολία», παρατηρούσε ο αστυνομικός, επισημαίνοντας ότι από τύχη δεν είχαν προκύψει και άλλοι νεκροί. Δεν άργησε, όμως, να συμβεί κι αυτό. Εναν μήνα αργότερα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι ο Μιχάλης Κατσουρής έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, σε επεισόδια που είχαν γίνει μετά την ανεμπόδιστη κάθοδο χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Σε άλλο συμβάν, την 1η Οκτωβρίου, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν πιο άμεση. Στο περιθώριο της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ της Νέας Ιωνίας και του Νέου Ηρακλείου για την Α΄ Κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, φέρεται να είχε κλειστεί διαδικτυακά ραντεβού για συμπλοκή μεταξύ των οπαδών των δύο τοπικών ομάδων. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν εγκαίρως κοντά στο γήπεδο ομάδα 23 ατόμων, εκ των οποίων οι 13 ανήλικοι, με ξύλα και σιδερένιες ράβδους στα χέρια. Σε άλλο σημείο βρήκαν 64 άτομα της αντίπαλης ομάδας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 49 ανήλικοι. Είχαν πάνω τους φωτοβολίδες, κροτίδες και σίδερα.

Επειτα από κάθε μεγάλο ξέσπασμα οπαδικής βίας τα τελευταία χρόνια ακολουθούν εξαγγελίες για λήψη μέτρων, που θα περιορίσουν ή θα αναχαιτίσουν το φαινόμενο. Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Κατσουρή, είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα κλείσουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Ακόμη είχε αποφασιστεί ότι η αστυνομία θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των οπαδών κατά την είσοδό τους σε θύρες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα και ότι θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα καμερών στα γήπεδα. Αστυνομικός με γνώση των υποδομών που υπάρχουν σε γήπεδα έχει επισημάνει στην «Κ» ότι ακόμη και σε εγκαταστάσεις μεγάλων ομάδων ποδοσφαίρου, είτε δεν επαρκεί ο αριθμός των καμερών είτε δεν έχουν τοποθετηθεί καλά είτε είναι ελλιπώς συντηρημένες. Οπου υπάρχουν τυφλά σημεία, ή το διαθέσιμο υλικό δεν είναι καλής ποιότητας, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η ταυτοποίηση των δραστών.

«Παρά τις πρωτοβουλίες που αυστηροποίησαν την ποινική αντιμετώπιση των εμπλεκομένων σε υποθέσεις οπαδικής βίας, το φαινόμενο παραμένει ανεξέλεγκτο. Το μέτρο δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα», λέει στην «Κ» ο Διαμαντής Μαστρογιαννάκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στον χουλιγκανισμό. Οπως παρατηρεί, το κλείσιμο συνδέσμων, ένα μέτρο που είχε εξαγγελθεί και στο παρελθόν, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ακόμη κι αν μπει λουκέτο σε έναν χώρο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ίσως και να ελέγξει, εάν θα επαναλειτουργήσει αλλού, σε άτυπη μορφή. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν βλέπω διάθεση να λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα ούτε από τους διοικούντες των ομάδων. Πρέπει οι ομάδες να επιλέγουν ποιους βάζουν μέσα στο γήπεδο», επισημαίνει στην «Κ» αξιωματικός της αστυνομίας.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί;

Οπως επισημαίνει ο κ. Μαστρογιαννάκης, υπάρχει ανάγκη για συστηματική και σε βάθος επιστημονική μελέτη των οπαδικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί πώς εξελίχθηκαν στα χρόνια, από πού και πώς στρατολογούν τα μέλη τους, ποιος μπορεί να είναι ο ιδεολογικός τους προσανατολισμός και η κοινωνική τους σύνθεση. «Το φαινόμενο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζει. «Στην Ελλάδα έχουμε διάχυση της βίας με επεισόδια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Εχουμε περάσει σε άγριες μορφές βίας. Οταν κάποιος σημαδέψει με τη ναυτική φωτοβολίδα χαμηλά, σε κάποιο σώμα και όχι στον αέρα, είναι ένα όπλο που πιθανότατα θα προκαλέσει θάνατο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT