Οπαδική βία: Εγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία – «Γνωστοί» της αστυνομίας οι 150 από τους συλληφθέντες

Οπαδική βία: Εγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία – «Γνωστοί» της αστυνομίας οι 150 από τους συλληφθέντες

Ερωτήματα για τα επεισόδια στου Ρέντη - Παρά τις ποινές και τις εξαγγελίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει στον κόσμο των χούλιγκαν, όπως φάνηκε από τα σοβαρά επεισόδια στου Ρέντη

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά τις συγκρούσεις χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, που κόστισαν τη ζωή στον Μιχάλη Κατσουρή, η οπαδική βία επανήλθε εκ νέου στο προσκήνιο με τον σοβαρότατο τραυματισμό αρχιφύλακα των ΜΑΤ από χτύπημα με ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι. Ο 31χρονος αστυνομικός έδινε μέχρι αργά χθες μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, με τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νικαίας να προχωρούν σε νέα, δεύτερη από τη στιγμή του τραυματισμού του, χειρουργική επέμβαση στο πόδι του. Ως ύποπτοι για τον βαρύ τραυματισμό του αστυνομικού προσήχθησαν συνολικά 425 άτομα από τις κερκίδες του κλειστού γηπέδου, όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ ανδρών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Από αυτούς, όπως αποδείχθηκε, 150 είναι καταχωρισμένοι στα αρχεία της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους ως σκληροπυρηνικοί της θύρας 7. Κάποιοι μάλιστα έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια. Οδηγήθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μεταγωγών στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης –χθες το μεσημέρι– αστυνομικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από τους προσαχθέντες. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας οι 425 ύποπτοι αφήνονταν ελεύθεροι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η δικογραφία της υποδιεύθυνσης στρεφόταν αρχικά κατά αγνώστων.

Εν τω μεταξύ, στη ΓΑΔΑ καλούνταν χθες οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν πληροφορίες. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός επετέθη στην ΕΛ.ΑΣ. κάνοντας λόγο για τραγικές στιγμές με την ομηρία περίπου 500 φιλάθλων, σε μια απόφαση που θύμισε «χούντα και τακτικές αντιποίνων των ναζί», ενώ ευχήθηκε ανώδυνη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ταυτοποίησης του δράστη, οι αστυνομικοί έπαιρναν δείγμα από τα δάχτυλα των προσαχθέντων προκειμένου στα εγκληματολογικά εργαστήρια να γίνει έλεγχος για ίχνη πυρίτιδας. Κι αυτό διότι η ναυτική φωτοβολίδα αφήνει ίχνη πυρίτιδας στα χέρια εκείνου που την πυροδοτεί. Τα δείγματα ξεκίνησαν να στέλνονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών πρωινές ώρες χθες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται ακόμη και μέσα στην ημέρα. Στο εσωτερικό του γηπέδου δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας στις οποίες οι αστυνομικοί μπορούσαν να ανατρέξουν για να αντλήσουν πληροφορίες. Ενα βίντεο από κάμερα εξωτερικά του γηπέδου δεν βοήθησε την έρευνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 9 μ.μ. και ο τραυματισμός του αστυνομικού σημειώθηκε στο τέλος του πρώτου σετ. Τότε, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων βγήκε από το γήπεδο και επιτέθηκε στους άνδρες των ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο γήπεδο και αναμείχθηκαν με τους υπολοίπους οπαδούς. Οταν μάλιστα μετά τον τραυματισμό του αρχιφύλακα η αστυνομία τους εγκλώβισε εντός του γηπέδου, φέρονται να προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στις τουαλέτες. Θα υποχρέωναν έτσι την ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει για λόγους ασφαλείας τις πόρτες του γηπέδου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαφύγουν.

Μάχη για τη ζωή του έδινε και χθες ο βαρύτατα τραυματισμένος αστυνομικός – Γιατί δεν εντοπίστηκαν οι φωτοβολίδες; Γιατί υπήρχε ελλιπής αστυνομική δύναμη σε έναν αγώνα που είχε χαρακτηριστεί «υψηλού ρίσκου»;

Δεν είναι σαφές εάν τα πολεμοφόδια ήταν κρυμμένα στους εξωτερικούς χώρους του γηπέδου ή εάν οι δράστες τα είχαν πάνω τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχό τους. Η διμοιρία, στο μεταξύ, δεν ήταν παραταγμένη έξω ακριβώς από το γήπεδο, προκειμένου η παρουσία της να μη θεωρηθεί πρόκληση για τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Παρ’ όλα αυτά οι χούλιγκαν βγήκαν από το γήπεδο, εντόπισαν τους αστυνομικούς των ΜΑΤ σε παρακείμενο δρόμο και εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τους. Η αθλητική αναμέτρηση πάντως είχε θεωρηθεί «υψηλού ρίσκου». Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί στον Βόλο στο περιθώριο της αναμέτρησης της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό. Τότε, αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν συγκρουστεί με οπαδούς των «ερυθρολεύκων», που είχαν εισβάλει στο γήπεδο, με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού εν συνεχεία να κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. και την ηγεσία της για υπερβολική χρήση βίας. Τα παραπάνω είχαν δυναμιτίσει το κλίμα ενόψει της αναμέτρησης για την Α1 Βόλεϊ ανδρών, στο περιθώριο της οποίας εξάλλου είχαν και πέρυσι ξεσπάσει επεισόδια. Με δεδομένα τα παραπάνω, πηγές από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. ασκούν κριτική στην ηγεσία του σώματος για το γεγονός ότι στο σημείο είχε διατεθεί μόλις μια διμοιρία των ΜΑΤ και δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ (φέρουν ελαφρύτερο εξοπλισμό και δεν έχουν ευχέρεια αντιμετώπισης σοβαρών επεισοδίων).

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

«Τα όσα έκτροπα συνέβησαν στον χθεσινό αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου της ΥΑΤ αποδεικνύουν πόσο έκθετος είναι ο θεσμός της αστυνομίας και πόσο ανυπεράσπιστοι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, τα μέλη της οποίας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Δευτέρας στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, που μαζί με τη φυσική ηγεσία του σώματος βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό Νικαίας τη νύχτα της Πέμπτης. «Η επίθεση αυτή δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη, είναι ζήτημα νομιμότητας, είναι ζήτημα δικαιοσύνης», τόνισε. Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη στο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την οπαδική βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή