Η Ιατρική της Εργασίας δεν διδάσκεται αρκετά

Η Ιατρική της Εργασίας δεν διδάσκεται αρκετά

Μόνο το 5,5% των αποφοίτων των επτά ιατρικών σχολών της χώρας διδάχθηκε στοιχεία της Ιατρικής της Εργασίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ελλειμμα στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής στην Ιατρική της Εργασίας, το αντικείμενο της οποίας αφορά το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η υγεία του οποίου εκτίθεται σε επαγγελματικούς κινδύνους, καταγράφεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μόνο το 5,5% των αποφοίτων των επτά ιατρικών σχολών της χώρας διδάχθηκε στοιχεία της Ιατρικής της Εργασίας.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο διδάσκεται σε τρεις ιατρικές σχολές: σε μία ως «υποχρεωτική» ξεχωριστή προπτυχιακή διδακτική ενότητα-μάθημα (Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας) και σε δύο ως «επιλεγόμενη» (Αθηνών και Θράκης). Στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές είτε καταργήθηκε είτε ουδέποτε διδάχθηκε. Το 2021-2022, ενεγράφη σε μάθημα επιλογής στην Ιατρική της Εργασίας ή παρακολούθησε την υποχρεωτική διδακτική ενότητα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μόλις το 1,54% του συνόλου των φοιτητών ιατρικής στη χώρα μας (11.880).

Οι συντάκτες της μελέτης, Θεόδωρος Μπάζας, ειδικός γιατρός εργασίας, ανώτερο μέλος της Σχολής Ιατρικής της Εργασίας του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών του Λονδίνου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ιατρική και την Υγιεινή της Εργασίας, και Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ειδικός γιατρός εργασίας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημειώνουν ότι «εξαιτίας αυτού του εκπαιδευτικού ελλείμματος, οι περισσότεροι κλινικοί ιατροί άλλων ειδικοτήτων αγνοούν τη χρησιμότητα συνεργασίας με ειδικούς γιατρούς εργασίας (που είναι μόλις 160) και δεν διαχειρίζονται επαρκώς περιστατικά νόσων με πιθανή επαγγελματική αιτιολογία, ώστε να συμβάλουν έτσι στην προστασία της υγείας των εργαζομένων».

Οπως τονίζουν, «είναι άμεσα αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση για ορισμό ελάχιστου αριθμού ωρών υποχρεωτικής διδασκαλίας ιατρικής εργασίας, εκλογή καθηγητών στο συγκεκριμένο αντικείμενο και διάθεση σχετικών κονδυλίων σε όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT