Νοσοκομεία: Καλύπτονται κρίσιμα κενά

Νοσοκομεία: Καλύπτονται κρίσιμα κενά

Ενίσχυση μονάδων υγείας του ΕΣΥ που «κινδύνεψαν»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κάλυψη των πιο τρανταχτών κενών σε μονάδες υγείας ανά τη χώρα ξεκινάει το υπουργείο Υγείας την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό. Προχθές το απόγευμα αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για την έγκριση προκήρυξης 246 θέσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και θέσεις σε τμήματα και κλινικές μονάδων Υγείας που «κινδύνεψαν» σοβαρά λόγω της υποστελέχωσής τους.

Είναι ενδεικτικό ότι για το Κρατικό Νίκαιας, όπου το Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας είχε μείνει με ελάχιστο προσωπικό με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι εφημερίες με γιατρό ακτινολόγο, προβλέπονται δύο θέσεις ακτινολόγων επιμελητών Α΄, εκ των οποίων ένας θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στον αξονικό ή στον μαγνητικό τομογράφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των γιατρών στο νοσοκομείο έχουν ζητήσει την προκήρυξη τουλάχιστον τεσσάρων θέσεων ακτινολόγων.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται και η προκήρυξη θέσης κυτταρολόγου και παθολογοανατόμου, ειδικότητες στις οποίες επίσης παρατηρείται έλλειψη στο νοσοκομείο. Δύο θέσεις αναισθησιολόγων προβλέπονται για το Παμμακάριστος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα είχε κάνει αίσθηση η οδηγία για κάλυψη του νοσοκομείου από εφημερεύοντες αναισθησιολόγους άλλων νοσοκομείων της Αθήνας (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς κ.ά.).

Δύο θέσεις αναισθησιολόγων προβλέπονται και για το νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, το οποίο πρόσφατα κινδύνεψε με αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω μη επαρκούς αριθμού γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ για την «πολύπαθη» ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, η οποία έμεινε ακέφαλη από τις αρχές του φθινοπώρου αφού παραιτήθηκε η διευθύντρια, προβλέπονται δύο θέσεις γιατρών (διευθυντή και επιμελητή Α΄).

Συνολικά από τις 246 θέσεις που έχουν εγκριθεί, σχεδόν οι μισές, 117, αφορούν τις τρεις κρίσιμες ειδικότητες στις οποίες παρατηρείται έλλειψη στο σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή. Ειδικότερα, έχουν προκηρυχθεί 35 θέσεις παθολόγων για τις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων, 39 θέσεις παθολόγων ή γενικών γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, 23 θέσεις αναισθησιολόγων και 20 θέσεις ακτινολόγων.

Εγκρίθηκε η προκήρυξη 246 θέσεων ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν με τον νέο τρόπο κρίσης και επιλογής, που δεν θα ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

Παράλληλα, η προκήρυξη περιλαμβάνει 14 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ και 12 θέσεις για Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Σύμφωνα με την απόφαση, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 12 το μεσημέρι) και θα λήξει στις 10 Ιανουαρίου 2024 (ώρα 15.00).

Οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνουν με τον νέο τρόπο κρίσης και επιλογής γιατρών του ΕΣΥ, ο οποίος νομοθετήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και ο οποίος περιλαμβάνει αλλαγές τον τρόπο συγκρότησης των Συμβουλίων Κρίσης, υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας και νέες προθεσμίες στην ολοκλήρωση κάθε βήματος της διαδικασίας. Ο στόχος του νέου συστήματος είναι συνολικά η κρίση των υποψηφίων και η επιλογή των γιατρών να μην ξεπερνάει τους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας μέσα στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία. Οι 6.500 προσλήψεις προγραμματίζονται να γίνουν εντός του 2024. Εξ αυτών οι 1.500 θα αφορούν ιατρικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή