Εφημερίες χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο στο Κρατικό Νίκαιας

Εφημερίες χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο στο Κρατικό Νίκαιας

Οι τρεις γιατροί ακτινολόγοι που έχουν απομείνει στο νοσοκομείο δεν επαρκούν – Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι διαμορφώνονται επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου το Κρατικό Νίκαιας έμεινε χωρίς αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, καθώς δεν υπήρχε γιατρός ακτινολόγος του τμήματος στο νοσοκομείο. Οι μόλις δύο μόνιμοι γιατροί του τμήματος και ο ένας επικουρικός είχαν συμπληρώσει τον αριθμό των εφημεριών που είχαν να κάνουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάλυψη του τμήματος για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα. «Ετρεχαν οι γιατροί να παρακαλούν σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής να τους βοηθήσουν με τις εξετάσεις των ασθενών», περιγράφει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου. Και προσθέτει πως «για πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου, από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα έχουμε διήμερα, ακόμη και τριήμερα, χωρίς γιατρό στον αξονικό τομογράφο». Ηταν μια εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας.

Οπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, «το τμήμα, το οποίο διαθέτει δύο αξονικούς και έναν μαγνητικό τομογράφο, λειτουργούσε υποδειγματικά έως το τέλος του 2021. Εκτός από το διαγνωστικό έργο για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς, εκτελούσε και επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως βιοψίες διά βελόνης. Από τις αρχές του 2021 ο τότε διευθυντής του τμήματος είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται η συνταξιοδότηση πέντε γιατρών τη διετία 2021-22. Οταν τέλος 2022 – αρχές 2023 προκηρύχθηκαν δύο θέσεις γιατρών ακτινολόγων, ήταν ήδη αργά. Λόγω υπερφόρτωσης εργασίας, από το τέλος του 2022 τέσσερις γιατροί έχουν παραιτηθεί».

Η τελευταία παραίτηση συνέβη εντός του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των εφημεριών. Το δε επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει σε έγγραφό του τη λειτουργία συνολικά του νοσοκομείου ως επισφαλή λόγω αυτής της κατάστασης. Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός δεσμεύθηκε για προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ακτινολόγων για το νοσοκομείο Νίκαιας.

«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Και κάθε μέρα η διοίκηση του νοσοκομείου παρακαλεί άλλα νοσοκομεία για να βρει έναν ακτινολόγο να καλύψει την εφημερία», τονίζει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει: «Η διοίκηση του νοσοκομείου αναζητεί λύσεις και από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Να τους στέλνουμε δηλαδή κατά τις “ακάλυπτες” γενικές εφημερίες τις εικόνες από τις αξονικές τομογραφίες και να μας στέλνουν με email τις γνωματεύσεις, με προτεινόμενη αποζημίωση 37.000 ευρώ μεικτά το εξάμηνο. Πολύ χαμηλότερο είναι το κόστος για το Δημόσιο για την πρόσληψη ενός επιμελητή Α΄, ο οποίος πέρα από τις εφημερίες θα καλύπτει και την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου».

Αναφορά στην εισαγγελία

Την περασμένη Δευτέρα, η ΟΕΝΓΕ έστειλε ηλεκτρονικά αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά για την κατάσταση αυτή, καθώς και εξώδικα στον διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ. «Θέλουμε να τεκμηριώσουμε ότι για την επισφάλεια στους ασθενείς δεν ευθύνονται οι γιατροί», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει λύση, την Παρασκευή θα καταθέσουμε και μηνύσεις».

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν σταματά στο Κρατικό Νίκαιας. Στο Σισμανόγλειο, οι έξι γιατροί του Ακτινολογικού έλαβαν πρόσφατα ειδοποίηση να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να καλύψουν εφημερίες στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ) «Αγιοι Ανάργυροι». Στο Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων του ΓΟΝΚ υπηρετούν δύο ακτινολόγοι γιατροί αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία, ένας παλιός διευθυντής του νοσοκομείου που πλέον εργάζεται με μπλοκάκι και ένας γιατρός κέντρου υγείας που καλύπτει μόνο εφημερίες.

Στο δε «Σωτηρία», των 94 κλινών ΜΕΘ και των 14 κλινικών, διάσπαρτων σε διαφορετικά κτίρια σε μια μεγάλη έκταση, το πρόβλημα εντοπίζεται στη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος με τεχνολόγους και χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων.

Οι 12 ενεργοί τεχνολόγοι και χειριστές δεν δύναται να βγάλουν τη δουλειά στον χρόνο που επιθυμούν οι θεράποντες ιατροί, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών. Οπως ανέφερε στην «Κ» εργαζόμενος στο τμήμα, στο Ακτινολογικό οι εν ενεργεία τεχνολόγοι και χειριστές είναι 4-5 στην πρωινή βάρδια, δύο το απόγευμα και ένας σε νυχτερινή βάρδια. Αυτοί καλούνται να κάνουν πολύ μεγάλο –μερικές φορές αδικαιολόγητα– αριθμό ακτινογραφιών επί κλίνης (ακτινογραφίες στην κλίνη νοσηλείας του ασθενούς), με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους λόγω περιττής ακτινοβόλησης και τρέχοντας από κτίριο σε κτίριο.

«Το πιο μακρινό κτίριο είναι ένα χιλιόμετρο να πας και άλλο ένα να γυρίσεις και μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αυτή την απόσταση και τρεις φορές μέσα σε μία βάρδια. Οχημα μετακίνησης δεν υπάρχει, οπότε είτε χρησιμοποιούμε δικό μας μέσο ή τα πόδια μας. Κατά την εφημερία υπηρετούν τρεις τεχνολόγοι και χειριστές στο Ακτινολογικό. Ενας θα λείπει στις ΜΕΘ, ένας θα καλύπτει το τμήμα και ο τρίτος θα πηγαίνει από κτίριο σε κτίριο και στα Επείγοντα. Για τον αξονικό εφημερεύει μόνο ένας», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή