Οπαδική βία: «Αρση απορρήτου και ό,τι χρειαστεί»

Οπαδική βία: «Αρση απορρήτου και ό,τι χρειαστεί»

Ξεκινά εις βάθος έρευνα για τις σχέσεις οπαδικής βίας - οργανωμένου εγκλήματος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρείας κλίμακας έρευνα, που αγγίζει όχι μόνο την οπαδική βία, αλλά και πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος, με ναρκωτικά και εκβιασμούς, δρομολόγησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά την παράδοση από δύο υπουργούς, την περασμένη εβδομάδα, στοιχείων για βίαια επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων και ονομαστικό κατάλογο σκληρών χούλιγκαν. Η έρευνα ανατέθηκε με παραγγελία της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, στην εισαγγελέα Εφετών Σταματίνα Περιμένη, που εποπτεύει το έργο της Διεύθυνσης για το οργανωμένο έγκλημα της Ελληνικής Αστυνομίας και θα αναλάβει το βάρος της διερεύνησης μιας εκτεταμένης, όπως φαίνεται, εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο των γηπέδων.

Ο στόχος των ερευνών για τις οποίες θα ενημερώνονται επί μονίμου βάσεως και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα για τα αθλητικά, περιγράφεται με σαφήνεια στην παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη.

«Να διακριβωθούν», αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο, «η ύπαρξη τυχόν σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, η ταυτότητα των μελών αυτών, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα κ.λπ.», ενώ προστίθεται πως για την επιτυχή κατάληξη των ερευνών θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα που προβλέπει το ποινικό μας σύστημα. «Είναι αυτονόητο», τονίζει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα στην κατεύθυνση αυτή (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ.)».

Το εύρος των ερευνών με αφορμή τα επεισόδια οπαδικής βίας είναι τέτοιο, που καθίσταται προφανές ότι οι έρευνες θα στοχεύσουν μεγάλο κύκλο εγκληματικής δράσης, ενώ θα περιλάβουν και τα στοιχεία που κατατέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο με 200 σκληρούς χούλιγκαν που δρουν για λογαριασμό των μεγάλων ομάδων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και για περί τα 30 περιστατικά οπαδικής βίας των τελευταίων χρόνων.

Στην εισαγγελέα Εφετών, που εποπτεύει το έργο της Διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα, ανα- τέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της περιγράφει με μελανά χρώματα τη δράση των εγκληματικών συμμοριών, επισημαίνοντας ότι η οπαδική βία γι’ αυτές διαθέτει «αθλητικό πρόσημο», αλλά δεν μένει μόνον εκεί.

Οι σύνδεσμοι οπαδών

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω υποθέσεων οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι γνωστοί σε όλους μας σύνδεσμοι οπαδών δημιουργούν με τους μηχανισμούς τους (μαζικές δομές με ιεραρχική δομή, κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων, αυστηρή πειθαρχία κ.λπ.) τις προϋποθέσεις, ώστε να “ευδοκιμούν” σε αυτούς εγκληματικές οργανώσεις. Ετσι, υποκινούμενες ορδές χούλιγκαν, τους οποίους εξοπλίζουν με φονικά όπλα οι καθοδηγητές τους, ενώ τους διεγείρουν ενίοτε και δηλώσεις παραγόντων ομάδων, συνδέσμων οργανωμένων οπαδών κ.λπ., οι οποίες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα σχεδόν πολεμικής αναμέτρησης, χούλιγκαν που συνδέονται πολλές φορές και με εγκληματικά στοιχεία, δραστηριοποιούμενα σε άλλους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, εκβιασμοί, όπλα κ.λπ.), διαπράττουν σωρεία σοβαρών εγκληματικών πράξεων, καταφέρνοντας όλο και περισσότερα δολοφονικά χτυπήματα με αθλητικό πρόσημο, εντός ή εκτός γηπέδων, που συγκλονίζουν την κοινωνία και στιγματίζουν τον αθλητισμό».

Στις επικείμενες έρευνες που θα λάβουν μέρος και άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν θα περιληφθούν, προς το παρόν, εκείνες που διενεργούνται ήδη στον Πειραιά από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στου Ρέντη με τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού.

Το τραγικό αυτό περιστατικό ωστόσο όπως και οι δολοφονίες των Αλκη Καμπανού και Μιχάλη Κατσουρή αναφέρονται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο έγγραφό της ως ενδεικτικά, αποτρόπαια παραδείγματα της οπαδικής βίας, που έχει προσλάβει διαστάσεις πτυχών οργανωμένου εγκλήματος. Αλλωστε οι έρευνες, όπως από την αρχή έχει σημειώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόκειται να διεξαχθούν στη λογική του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, κατά τα πρότυπα με παραλλαγή των ερευνών που ακολουθήθηκαν, με άλλα δεδομένα, για τη Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή