Οι αρχηγοί και τα πλοκάμια τους

Οι αρχηγοί και τα πλοκάμια τους

Οι σχέσεις των χούλιγκαν με πολιτικό εξτρεμισμό και βαρύ έγκλημα

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ελίτ» των Ελλήνων χούλιγκαν και οι διασυνδέσεις τους, από τον πολιτικό εξτρεμισμό μέχρι το οργανωμένο έγκλημα, περιγράφονται στα έγγραφα που παρέδωσε μεσοβδόμαδα στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, με αίτημα την αναβάθμιση των ερευνών για την οπαδική βία στη χώρα. Πρόκειται για σκληροπυρηνικούς οπαδούς των πέντε μεγαλύτερων ομάδων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατηγορηθεί όχι μόνο για επεισόδια στα γήπεδα αλλά και για αδικήματα όπως ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Στον απόρρητο φάκελο, άλλωστε, περιλαμβάνονται πληροφοριακά δελτία που αφορούν υποθέσεις και πρόσωπα της λεγόμενης «νύχτας». Οπως είναι, για παράδειγμα, αυτό του Βασίλη Ρουμπέτη, ηγετικού στελέχους της Θύρας 7, που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με 40 σφαίρες στην είσοδο του σπιτιού του, στον Κορυδαλλό.

Για καθεμία από τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες του λεκανοπεδίου (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) η αναφορά του κ. Οικονόμου εμπεριέχει τα ονόματα 31 υψηλής επικινδυνότητας ή high risk οπαδών, με την επισήμανση ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν επαφές είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων με διοικητικά στελέχη των ομάδων. Στα 31 ονόματα περιλαμβάνεται αυτό του 26χρονου από το Περιστέρι, ο οποίος δηλώνει μάνατζερ γνωστού τράπερ και φέρεται να είχε εμπλοκή στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στου Ρέντη, με κατάληξη τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού των ΜΑΤ από ναυτική φωτοβολίδα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο εξετάστηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση. Υποστήριξε ότι πήγε στο κλειστό, αλλά αποχώρησε πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο 18χρονος συλληφθείς για τον τραυματισμό του αστυνομικού επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε πως εκείνος έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα.

Στην ίδια λίστα υπάρχει καταχωρισμένο και το όνομα 30χρονου νεοναζί, ο οποίος το 2017 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για την επίθεση σε κουρείο Πακιστανού μετανάστη στη Μεταμόρφωση. Αναφέρονται ακόμη τα στοιχεία 39χρονου, που θεωρείται ένα από τα αρχηγικά μέλη, εάν όχι ο αρχηγός της Θύρας 7. Κατά πληροφορίες, την περίοδο 2015-2016 έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ως δράστης επίθεσης με μαχαίρι, ενώ έχει καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχει σε επεισόδια στα Ιωάννινα σε αναμέτρηση της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του 2022.

Για τους χούλιγκαν του Παναθηναϊκού, στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που υπεβλήθη στον Αρειο Πάγο γίνεται αναφορά σε «εσωτερικά προβλήματα που αφορούν στην ηγεσία και τη λήψη αποφάσεων» στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών των «πρασίνων». Φαινόμενο που είχαν αποκαλύψει η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ οπαδών της ομάδας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Σεπτέμβριο του 2021 και η βομβιστική επίθεση σε σύνδεσμο του ΠΑΟ αρχές του χρόνου, στο Μαρούσι. Αρκετοί από τους 30 και πλέον καταχωρισμένους στη μαύρη λίστα της ΕΛ.ΑΣ. οπαδούς του ΠΑΟ αναφέρονται σε δικογραφία που είχε σχηματίσει η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τον Αύγουστο του 2021. Εκείνη η έρευνα αφορούσε μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς οπαδών αντίπαλων ομάδων, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.ά. Τα τρία αρχηγικά μέλη εκείνης της ομάδας βρίσκονται στη λίστα που παραδόθηκε στον Αρειο Πάγο, ενώ ένα τέταρτο άτομο βρέθηκε προσωρινά στο επίκεντρο της έρευνας για τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εμπλοκή στα επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατηγορείται ότι είχε και ένας από τους 30 σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ΑΕΚ που αναφέρονται στην έκθεση. Προ μερικών εβδομάδων, μάλιστα, οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια τελικού Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στον Βόλο. Υπάρχουν ακόμη τα ονόματα Ελλήνων αλλά και αρκετών αλλοδαπών με παρελθόν σε ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Στα έγγραφα που παραδόθηκαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου περιλαμβάνονται πληροφοριακά δελτία που αφορούν υποθέσεις και πρόσωπα της λεγόμενης «νύχτας».

Οι αναρχικοί

Τον κατάλογο με τις 200 «κεφαλές» των Ελλήνων χούλιγκαν συμπληρώνει αναφορά που έχει συντάξει η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για 32 άτομα που μετέχουν σε οργανωμένους συνδέσμους οπαδών και ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στον αντιεξουσιαστικό ή τον αναρχικό χώρο. Με την επισήμανση, πάντως, ότι δεν είναι εφικτή η εξακρίβωση του βαθμού πολιτικής επιρροής που έχουν τα συγκεκριμένα άτομα στα κλαμπ των οργανωμένων. Οι 16 από αυτούς είναι οπαδοί της ΑΕΚ και διατηρούν ερείσματα στον αναρχικό χώρο. Οπως, εξάλλου, στον αντιεξουσιαστικό χώρο τοποθετούνται και 5 οπαδοί του Παναθηναϊκού, με πιο αναγνωρίσιμο από αυτούς 44χρονο που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση των «ληστών με τα μαύρα». Στον κατάλογο της Κρατικής Ασφάλειας υπάρχουν, τέλος, καταχωρισμένοι 2 χούλιγκαν του Ολυμπιακού που ανήκουν και δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς, καθώς και ένας οπαδός του Ατρομήτου που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», προτού τελικά απαλλαγεί με βούλευμα.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι στον απόρρητο φάκελο για τους Ελληνες χούλιγκαν έχουν συμπεριληφθεί πληροφοριακά δελτία για την υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία. Εκτός μάλιστα της υπηρεσιακής αναφοράς γι’ αυτό καθαυτό το συμβάν, στον φάκελο υπάρχει κατά πληροφορίες ξεχωριστή αναφορά για τα έργα και τις ημέρες ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία Φιλόπουλου, που τυγχάνει οργανωμένος οπαδός του Ολυμπιακού, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι. Τον φάκελο που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε μεσοβδόμαδα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη συμπληρώνουν αναφορές της ΕΛ.ΑΣ. για 30 περιστατικά οπαδικής βίας. Ανάμεσα σε αυτά το μαχαίρωμα, το 2019, 26χρονης οπαδού του Παναθηναϊκού από χούλιγκαν του Ολυμπιακού στην Πετρούπολη, η επίθεση οπαδών της ΑΕΚ σε αστυνομικούς στο περιθώριο αγώνα ποδοσφαίρου ΑΕΚ – Αγιαξ, αλλά και η έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε κατάστημα διαιτητή στο Περιστέρι, τον Νοέμβριο του 2023.

Χαρτογράφηση

Δεν είναι απολύτως σαφές ποια θα είναι η κατάληξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που ελήφθη στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στου Ρέντη. Αντίστοιχη πρωτοβουλία που ελήφθη τον Μάιο του 2021 για την επονομαζόμενη Greek Mafia δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η έκθεση πάντως αποτελεί μια λεπτομερή χαρτογράφηση του χώρου της οπαδικής βίας, ικανή σε περίπτωση σωστής αξιοποίησης από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να αποφέρει αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή