Αμηχανία σε Αστυνομία και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλεί η χθεσινή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από την έδρα των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου. Παρότι η βόμβα δεν πυροδοτήθηκε λόγω αστοχίας στη συνδεσμολογία, το συμβάν αξιολογείται ως το πιο σοβαρό στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι σήμερα. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που διεξάγουν από χθες το μεσημέρι την έρευνα επισημαίνουν ότι οι δράστες που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας την επίθεση βασίστηκαν σε υλικά και μεθοδολογία που έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από ομάδες της ένοπλης βίας.
Η χρήση ζελατοδυναμίτιδας, η τοποθέτηση της εκρηκτικής ύλης σε τάπερ και η προειδοποίηση με ηχογραφημένο μήνυμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη «Ζούγκλα» είναι στοιχεία που έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις και στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εντοπίζουν και κάποια νέα στοιχεία στην κατασκευή του μηχανισμού, όπως η τοποθέτηση της εκρηκτικής ύλης όχι σε ένα, αλλά σε δύο πλαστικά τάπερ και η απόφασή τους να δράσουν υπό το φως της ημέρας, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά της χώρας.
Πού καταλήγουν με βάση τα παραπάνω; Οτι κάποιο νέο πρόσωπο στον χώρο της ένοπλης βίας ανέλαβε να εκτελέσει «συνταγή» παλαιότερου στελέχους, υποπίπτοντας ωστόσο σε σφάλματα. Η μη πυροδότηση του μηχανισμού, εξάλλου, αποδίδεται στη μικρή ισχύ των μπαταριών που χρησιμοποιήθηκαν και δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τα εκρηκτικά.
Προσπαθώντας να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με την πιθανή ταυτότητα των δραστών, οι αστυνομικοί έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τους και ορισμένες χαμηλής έντασης και συμβολισμού ενέργειες που καταγράφηκαν σχετικά πρόσφατα, δίχως πάντως να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης.
Η υπόθεση αποκάλυψε την πλημμελή φύλαξη της εγκατάστασης στην οποία στεγάζεται μια ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας.
Η πρώτη από αυτές ήταν στις αρχές Ιουλίου 2022 με την ενεργοποίηση βόμβας έξω από τη ΔΟΥ Αμαρουσίου και η δεύτερη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στο τέλος του ίδιου μήνα. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε πλαστικό τάπερ και επιπλέον οι δράστες, μιμούμενοι πρακτικές οργανώσεων του παρελθόντος, είχαν πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα Zougla και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δίνοντας χρονικό περιθώριο 25 λεπτών μέχρι την πυροδότηση του μηχανισμού.
Και εκείνη η βόμβα είχε κάποια νέα στοιχεία στη συνδεσμολογία, με αποτέλεσμα να μην πυροδοτηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα οι δράστες δεν είχαν προχωρήσει σε ανάληψη ευθύνης. Στη ΔΟΥ Αμαρουσίου οι δράστες είχαν ενεργοποιήσει μασούρι δυναμίτιδας εξωτερικά του κτιρίου προκαλώντας έκρηξη, με την ευθύνη να αναλαμβάνει μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, οι «έμπρακτα αλληλέγγυοι αναρχικοί».
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν συσχετίσει μεταξύ τους τις δύο εκείνες ενέργειες και πλέον από χθες επανεξετάζουν τους φακέλους των συγκεκριμένων υποθέσεων για το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους ίδιους δράστες που προσπαθούν να εξελίξουν τον τρόπο δράσης τους. Το γεγονός εξάλλου ότι η βόμβα στα ΜΑΤ δεν πυροδοτήθηκε κάνει τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να αισιοδοξούν ότι μπορούν να βρουν γενετικά ή δακτυλικά αποτυπώματα των δραστών στα υπολείμματα του μηχανισμού. Οπως επίσης περιμένουν εάν θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι δράστες μπορούν να επικαλεστούν θέματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ή ακόμη και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων για να αιτιολογήσουν τη δράση τους.
Η υπόθεση πάντως αποκάλυψε και κάτι ακόμη: την πλημμελή φύλαξη της εγκατάστασης στην οποία στεγάζεται μια ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας όπως τα ΜΑΤ. Οι δύο υπερυψωμένες σκοπιές που υπάρχουν στην περίμετρο του στρατοπέδου δεν είχαν ορατότητα στο σημείο όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός, ενώ οι κάμερες ασφαλείας δεν διαθέτουν καταγραφικό. Δηλαδή, δεν κρατούν αποθηκευμένα σε σκληρό δίσκο όσα καταγράφουν, με αποτέλεσμα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής να μην έχουν εικόνα των δραστών που αφήνουν τον μηχανισμό. Αλλά και ένα όχημα της Ασφάλειας που είναι επιφορτισμένο να περιπολεί στην περιοχή βρέθηκε στο σημείο μόνο μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα σε Εφ. Συν. και Zougla. Ο αξιωματικός υπηρεσίας που είχε βάρδια, πάντως, δήλωσε ότι είδε ένα λευκό βαν να κινείται ύποπτα. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε είσοδο της εγκατάστασης ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης. Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα έγινε στις 12.25 μ.μ., με χρονικό περιθώριο 45 λεπτών μέχρι την πυροδότηση της βόμβας. Το ηχογραφημένο, προειδοποιητικό μήνυμα καλούσε την ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνει τους φοιτητές από τον χώρο κοντά στην οδό Κοκκινοπούλου υπό τον φόβο να προκληθούν τραυματισμοί.