Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και δη στο Μόναχο αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά πρόβλημα στέγασης. Μάλιστα, το πρόβλημα αφορά τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα εκτός Ελλάδας, το σχολείο «Αριστοτέλης» στο Μόναχο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» η Ελένη Βούλγαρη, πρόεδρος των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) Μονάχου, στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και τα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Συνολικά φοιτούν στο δημοτικό και το γυμνάσιο 385 μαθητές και στα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας 406 μαθητές, που κατανέμονται σε προσχολικό τμήμα, καθώς και σε τάξεις του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ηλικίες από 5 έως 16-17 ετών.
Το πρόβλημα, όπως εξήγησε η Γεωργιάννα Φαρμάκη, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ανέκυψε επειδή το συμβόλαιο ενοικίασης του σχολείου «Αριστοτέλης» λήγει στις 31 Ιουλίου 2025 και η προθεσμία ανανέωσης του συμβολαίου (δηλαδή από 1 Αυγούστου 2025) που ζήτησε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023.
Επίσης, ο ιδιοκτήτης ζήτησε και αύξηση του ενοικίου κατά 50% από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για να υπογραφεί καινούργιο συμβόλαιο πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση από τον γενικό πρόξενο του Μονάχου.
Τι λέει ο ιδιοκτήτης
Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια προσαρμογή στα δεδομένα της σημερινής αγοράς ενοικίων στο Μόναχο, καθώς από το 2021 δεν έχει υπάρξει αναπροσαρμογή, ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί ως ρήτρα να φύγει από το συμβόλαιο νωρίτερα.
Γιατί ωστόσο η σπουδή; Μπορεί ο Αύγουστος του 2025 να φαντάζει πολύ μακρινός για τα ελληνικά δεδομένα, όχι όμως για τη Γερμανία και συγκεκριμένα το Μόναχο, που είναι η πόλη με τα ακριβότερα ενοίκια και μεγάλο πρόβλημα στέγασης. Ακόμη και για τα γερμανικά σχολεία, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά σχολικά κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες θέλουν να γνωρίζουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αν ο ενοικιαστής θα ανανεώσει το συμβόλαιο, γιατί αλλιώς θα ψάξουν για καινούργιο.
Σημείο «φιλέτο»
Στις αρχές Δεκεμβρίου και μια και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν είχε απαντήσει ακόμη, επισκέφθηκαν για να δουν το κτίριο στελέχη από 30 γερμανικά σχολεία, ώστε να υπογράψουν από την 1η Αυγούστου 2025. Ολα αυτά τα σχολεία δεν διαθέτουν κτίριο και άρα το «ελληνικό» σχολικό συγκρότημα με 5.000 τετραγωνικά μέτρα αποτελεί κτίριο «φιλέτο», διότι βρίσκεται σε κεντρική περιοχή και κοντά σε σταθμό του μετρό. «Επομένως το ζήτημα είναι τώρα, δύο χρόνια πριν, πολύ επείγον, και ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μεγάλος να μην υπάρξει ανανέωση του συμβολαίου. Να σημειωθεί ότι στο Μόναχο και τα περίχωρα έχουν κλείσει ήδη 3 ελληνικά σχολεία. Επομένως ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ζητεί από το υπουργείο Παιδείας μακροπρόθεσμη μίσθωση δεκαετίας και όχι βραχυπρόθεσμη. Είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία όλων μας και η άμεση ανταπόκριση από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του σχολικού μας συγκροτήματος», λένε οι γονείς που έχουν κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ελληνικό προξενείο Μονάχου.