Τριπλή «επίθεση» από ιώσεις έως τουλάχιστον το τέλος Ιανουαρίου

Τριπλή «επίθεση» από ιώσεις έως τουλάχιστον το τέλος Ιανουαρίου

Αυξημένη πίεση στα ιατρεία παιδιάτρων και στα επείγοντα παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω COVID-19, γρίπης και RSV

«Υπομονή, είμαστε μόνο στην αρχή», επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες σχολιάζοντας την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και η οποία εντάθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα λόγω των μεγάλων συναθροίσεων των Χριστουγέννων. Στην όλο και αυξανόμενη δραστηριότητα της COVID-19, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, προστέθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), δημιουργώντας ένα επιδημικό κύμα αναπνευστικών ιώσεων, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Η «τριπλή επίθεση» των COVID-19, γρίπης και RSV μέσα στις αργίες είχε ως αποτέλεσμα το τετραήμερο –από Σάββατο 23 Δεκεμβρίου έως Τρίτη 26 Δεκεμβρίου– να υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων και ουρές στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Από χθες μάλιστα η πίεση έχει επεκταθεί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες υπάρχει αυξητική τάση της COVID-19, η οποία αποτυπώνεται και στους δείκτες των νέων νοσηλειών, αλλά και στη θετικότητα των τεστ. Τουλάχιστον έως τώρα δεν βλέπουμε αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19. Επιπροσθέτως, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει και το κύμα των υπόλοιπων εποχικών αναπνευστικών ιώσεων, κατά κύριο λόγο της γρίπης και του RSV», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος διευκρινίζει ότι «ακόμη είμαστε στην αρχή του κύματος αυτού, το οποίο εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου».

Πέρυσι το κύμα αυτό είχε ξεκινήσει νωρίτερα και κορυφώθηκε στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. «Φέτος ξεκίνησε μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και εντάθηκε μέσα στις γιορτές», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Δημήτρης Φούσκας. Οπως σημειώνει, «μέσα στα Χριστούγεννα δεν ησυχάσαμε. Δεχόμασταν συνεχώς κλήσεις από γονείς με παιδιά που νόσησαν μέσα στις γιορτές. Προσπαθούσαμε να δώσουμε οδηγίες αλλά από μακριά, αφού ήταν κλειστά τα ιατρεία. Εάν δεν εξετάσεις το παιδί, πώς να βοηθήσεις; Ετσι, πολλοί γονείς απευθύνθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία όπου περίμεναν ώρες για να εξεταστούν. Από σήμερα όμως που επιστρέψαμε, τα ιατρεία μας είναι γεμάτα».

Η έξαρση των ιώσεων, σε συνδυασμό με τις αργίες των Χριστουγέννων, είχε ως αποτέλεσμα το προηγούμενο τριήμερο να παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς, Κώστας Κούβαρης, «υπήρξαν φαρμακεία στον Πειραιά από τα οποία πέρασαν 500-600 άτομα στην εφημερία. Σήμερα που έχουν ανοίξει όλα τα φαρμακεία η κίνηση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή». Στην ερώτηση τι ζητούν οι πολίτες που απευθύνονται στα φαρμακεία, ο κ. Κούβαρης σημειώνει: «Κυρίως αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αλλά και rapid test, τα οποία είτε αγοράζουν είτε κάνουν στα φαρμακεία. Προτιμούν τα διπλά τεστ για τον SARS-CoV-2 και τον ιό της γρίπης. Επίσης ζητούν σκευάσματα για δυσπεψία, λόγω των Χριστουγέννων…».

Για την καλύτερη προστασία από τις ιώσεις ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι «θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη, που σημαίνει χρήση μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό, υγιεινή των χεριών και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει από τη νόσο ή μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Από την άλλη, εάν έχουμε συμπτώματα αποφεύγουμε τις επαφές με άλλους και κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Και αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια για το ενδεχόμενο να πρέπει να χορηγηθεί αντiιική αγωγή είτε για COVID-19 είτε για γρίπη». Ο κ. Παρασκευής προσθέτει ότι «ανεξαρτήτως συμπτωμάτων δεν θα ήταν κακό πριν πάμε σε μια συγκέντρωση όπου θα συμμετέχουν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να κάνουμε ένα self test».

Σε εγρήγορση

Ο κ. Φούσκας προσθέτει ότι «οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν όσο γίνεται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε χώρους με πολύ συνωστισμό, ενώ πρέπει να φοράνε οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά μάσκα. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και να κάνουν τεστ για την ταυτοποίηση του παθογόνου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο η νόσος να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή. Ξέρουμε ότι η COVID-19 στα παιδιά μεταδίδεται πολύ εύκολα, αλλά κάνει ήπια ίωση χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Η γρίπη είναι πιο σοβαρή, με υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες και μπορεί να κάνει πνευμονία ή ωτίτιδα, ενώ υπό συνεχή έλεγχο πρέπει να είναι και τα παιδιά με RSV, καθώς ο ιός αυτός μπορεί να κάνει βρογχίτιδα».

Κυνηγώντας αντιβιοτικά και εισπνεόμενα

Ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα σκευάσματα, απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών ιώσεων, αναφέρουν και φέτος γιατροί και φαρμακοποιοί. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Δημήτρης Φούσκας, «ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι ότι υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών όπως amoxil και augmentin, που είναι τα βασικά που χρησιμοποιούμε στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ελλείψεις υπάρχουν και σε εισπνεόμενα σκευάσματα». Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς, Κώστας Κούβαρης, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις φάνηκαν ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπου τελείωναν γρήγορα όσα λίγα αποθέματα είχαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία. «Τώρα που είναι ανοιχτά όλα, εάν ένα φάρμακο λείπει σε ένα φαρμακείο μπορεί να υπάρχει σε ένα άλλο. Σίγουρα δεν είμαστε όπως πέρυσι όταν κάποια σκευάσματα δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή