Ορκωτός λογιστής μπαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ορκωτός λογιστής μπαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θα ελέγξει τις καταγγελίες για παραλείψεις και αδιαφάνεια στην καταβολή αγροτικών ενισχύσεων – Aντικαταστάθηκαν τα στελέχη που είχε επιλέξει ο πρόεδρος του οργανισμού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο στελεχικό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου υπό τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη. Η παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Βαγγέλη Σημανδράκου θεωρείται πλέον δεδομένη, ενώ ήδη διαρρέουν σενάρια για το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πλέον πιθανός υποψήφιος φέρεται να είναι ο κ. Μπαμπασίδης, ο οποίος άλλωστε προώθησε και τις αλλαγές στο δυναμικό του οργανισμού. Επίσης, ύστερα από εισήγησή του, το Δ.Σ. αποφάσισε να αναθέσει σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει και σχετίζονται με εσφαλμένες πληρωμές, παραλείψεις και αδιαφάνεια στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων.

Στη συνεδρίαση χθες δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού Βαγγέλης Σημανδράκος, ενώ ουσιαστικά αντικαταστάθηκε όλο το στελεχικό δυναμικό του οργανισμού που ο ίδιος είχε επιλέξει. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε κληθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη να υποβάλει την παραίτησή του στο τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο είχε αρνηθεί να παραιτηθεί καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε, είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση μέσω ΑΣΕΠ και άρα δεν ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει στις διαταγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές στην «Κ», η εξέλιξη επιβεβαιώνει το σενάριο που ήθελε με παρέμβαση Μαξίμου να υπάρξει ανακωχή και στη συνέχεια η αποχώρηση να πραγματοποιηθεί ομαλά.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργού προκλήθηκε όταν μετά την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο σημειώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις, καθώς τα χρήματα που εισέπραξαν οι αγρότες ήταν σημαντικά μειωμένα. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι επρόκειτο για λάθος του οργανισμού, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ τόνιζε ότι οι περικοπές οφείλονταν στις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πάντως, ο οργανισμός έχει ήδη καταβάλει στους αγρότες το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων, καθώς υπολείπεται να καταβληθούν περίπου 430 εκατ. τα οποία θα δοθούν έως τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή