400 χλμ. για να βρει ΜΕΘ 14χρονος

400 χλμ. για να βρει ΜΕΘ 14χρονος

Η κατάρρευσή του ενώ έλεγε τα κάλαντα στα Γιάννενα και η διακομιδή στην Αθήνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το πλήθος κλινών για παιδιά σε ΜΕΘ όσο ο τρόπος κατανομής τους. Είναι ενδεικτικό ότι Ηπειρος και Θεσσαλία δεν διαθέτουν ούτε μία.

Κατέρρευσε την ώρα που έλεγε τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων σε γειτονιά των Ιωαννίνων. Ο 14χρονος, o οποίος διεγνώσθη με εγκεφαλική αιμορραγία και υπεβλήθη σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις σε δύο νοσοκομεία –το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το «Αγία Σοφία»–, παραμένει μέχρι σήμερα νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», με τους γιατρούς να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της υγείας του καθώς η κλινική του εικόνα παρουσιάζει βελτίωση. Αποσωληνώθηκε και –τουλάχιστον έως– χθες το απόγευμα αναμενόταν να εξέλθει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας για νοσηλεία στη νευροχειρουργική κλινική.

Η περιπέτεια του 14χρονου, ωστόσο, καταδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα της μη επαρκούς κάλυψης του συνόλου της επικράτειας με μονάδες εντατικής θεραπείας παίδων. Το παιδί λιποθύμησε ξαφνικά και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», το οποίο ωστόσο δεν διαθέτει νευροχειρουργούς.

Υπεβλήθη σε εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε –σε συνεργασία με τους παιδονευροχειρουργούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων– ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, καθώς είχε υποστεί ρήξη ανευρύσματος. Διασωληνώθηκε και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου υπεβλήθη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Εν συνεχεία και λόγω έλλειψης μονάδας εντατικής θεραπείας παίδων στο νοσοκομείο και γενικά στην Ηπειρο, το παιδί διακομίσθηκε με πτητικό μέσο στην Αθήνα (η απόσταση Γιάννενα – Αθήνα είναι 415 χλμ.) και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου συνεχίστηκε η νοσηλεία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), συνολικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν 50 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για παιδιά. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο αριθμός αφού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ακόμη δεν έχει χρειαστεί παιδί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ», όσο η γεωγραφική κατανομή των κλινών. Μεγάλες περιφέρειες μένουν ακάλυπτες, με αποτέλεσμα να γίνονται τακτικά διακομιδές παιδιών από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί κλίνη ΜΕΘ παίδων. Το ίδιο ισχύει και για την Ηπειρο, ενώ από τη Θράκη έως την Αττική υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι πάντα γεμάτες.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «διασωληνωμένα παιδιά από Εβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ηπειρο, διακομίζονται στην Αττική ή την Πάτρα. Η Θεσσαλία δεν έχει κλίνη ΜΕΘ παίδων. Υπάρχει σχεδιασμός που “τρέχει” για τη λειτουργία 7 κλινών ΜΕΘ παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Απευθύνουμε έκκληση αυτές να λειτουργήσουν άμεσα».

Η διάρθρωση των 50 κλινών ΜΕΘ παίδων στη χώρα έχει ως εξής: Οι 30 κλίνες βρίσκονται στην Αττική και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» (10 κλίνες), «Αγλαΐα Κυριακού» (8 κλίνες), Παίδων Πεντέλης (6 κλίνες) και Αττικόν (6 κλίνες Εντατικής παίδων). Στην υπόλοιπη επικράτεια, υπάρχουν οκτώ κλίνες ΜΕΘ παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έξι κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και έξι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

«Με τις 50 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, δεν φαίνεται ότι θα δούμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ. Θα έχουμε όμως διακομιδές από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, οι οποίες κρύβουν κινδύνους, αφού πρόκειται για σοβαρά περιστατικά», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό

Την «τριπλή επίθεση» COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) καταγράφει η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ. Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν οι επισκέψεις στα ιατρεία ασθενών με συμπτώματα γρίπης αλλά και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού, στην πλειονότητά τους με COVID-19. Στα θετικά είναι ότι ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ασθενών με COVID-19 παρουσιάζει μείωση. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα 7,5% των επισκέψεων σε δομές υγείας αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το αντίστοιχο ποσοστό την εβδομάδα 11-17/12 ήταν 5%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην ομάδα 0 έως 4 ετών. Ειδικά για την COVID-19, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών (1.496 έναντι 1.373). Εγιναν 13 νέες διασωληνώσεις (έναντι 26 την εβδομάδα 11-17/12). Καταγράφηκαν 62 θάνατοι. Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (53).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT