Τα σχολεία «θρέφουν» τις ιώσεις

Τα σχολεία «θρέφουν» τις ιώσεις

Η επαναλειτουργία τους αναμένεται να αυξήσει την κυκλοφορία των ιών, χωρίς ωστόσο να παραταθεί η διάρκεια του επιδημικού κύματος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορύφωση έως το τέλος Ιανουαρίου της επιδημίας των αναπνευστικών ιώσεων, την οποία αυτή τη στιγμή «οδηγούν» η COVID-19 και η γρίπη, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες. Προς το παρόν παρατηρείται αυξημένη πίεση των ιώσεων και κυρίως της COVID-19 στο σύστημα υγείας, που ωστόσο αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας και όχι τις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, και η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη.

Η δε επαναλειτουργία των σχολείων μετά το «διάλειμμα» των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτιμάται ότι πιθανότατα θα αυξήσει την κυκλοφορία των ιών για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να παρατείνει τη διάρκεια του επιδημικού κύματος.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, «αναμένουμε τις επόμενες 2-3 εβδομάδες να έχει κορυφωθεί το κύμα των παράλληλων επιδημιών γρίπης, COVID-19 και άλλων ιώσεων που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνήθως στις αναπνευστικές ιώσεις, όπως η γρίπη, απαιτούνται 6-7 εβδομάδες από την έναρξη του επιδημικού κύματος έως την κορύφωσή του.

Με δεδομένο ότι η εποχική έξαρση της γρίπης ξεκίνησε πριν από περίπου 3,5 εβδομάδες, εκτιμάται ότι σε τρεις εβδομάδες θα έχει κορυφωθεί, πριν ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του. Αντίστοιχα και το κύμα της COVID-19 που ξεκίνησε περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου, πιθανόν γρηγορότερα από αυτό της γρίπης.

Αυτή την περίοδο καταγράφεται η σημαντικότερη έξαρση της COVID-19 από το καλοκαίρι του 2022, γεγονός που σχετίζεται με την εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής JN.1, η οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει επικρατήσει έναντι των άλλων παραλλαγών στις ΗΠΑ καθώς και στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και με το ότι η ανοσία στην κοινότητα έχει ατονήσει.

Οπως εξηγεί ο κ. Παρασκευής, έχει περάσει μεγάλο σχετικά διάστημα από τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, ενώ δεν είχαμε πρόσφατα ένα μεγάλο επιδημικό κύμα –πριν από το τρέχον– που θα είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης ότι το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να επιδράσει στην κυκλοφορία των ιών. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρατείνει τη διάρκεια του επιδημικού κύματος που είναι σε εξέλιξη, όμως αναμένεται να αυξήσει την κυκλοφορία των ιών για κάποιο χρονικό διάστημα».

Με αυτό το δεδομένο, ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε οδηγίες για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον μεταξύ των οποίων είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, η τήρηση αποστάσεων, αλλά και η παραμονή στο σπίτι μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα και καταρροή, ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV.

Τα νεότερα δεδομένα για την πορεία της COVID-19 παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Στέλιος Ορφανός στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και στην αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία λόγω των αναπνευστικών λοιμώξεων και κυρίως της COVID-19, η οποία όμως αφορά τις απλές νοσηλείες και όχι τις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Είναι υπό έλεγχο», τόνισε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι προετοιμασμένο και ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή