Ιλβα Γιόχανσον: «Χωρίς μετανάστες θα έχουμε πρόβλημα»

Ιλβα Γιόχανσον: «Χωρίς μετανάστες θα έχουμε πρόβλημα»

Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον τονίζει την αναγκαιότητα της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς ο πληθυσμός της Ε.Ε. μειώνεται

ιλβα-γιόχανσον-χωρίς-μετανάστες-θα-έ-562819873

Με το τέλος της εορταστικής περιόδου, στον απόηχο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο που επιτεύχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκαν χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαία επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον σημαντικούς πόρους για το μεταναστευτικό και μικρότερη επιβάρυνση για την Ελλάδα αναμένεται να φέρει το νέο σύμφωνο το οποίο αποφασίστηκε σε θεσμικό επίπεδο πριν από τα Χριστούγεννα και προβλέπεται να επικυρωθεί την άνοιξη, με βάση όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι η φωτιά στη Μόρια ανέδειξε τα τρομερά προβλήματα που προκάλεσε η ανυπαρξία ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου. «Ο,τι μας ενοχλεί και ό,τι μας ντροπιάζει είναι το κόστος της μη Ευρώπης», σημείωσε εμφατικά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγάλους νικητές με την εφαρμογή του νέου συμφώνου.

«Μεγάλο επίτευγμα»

Η Ιλβα Γιόχανσον τόνισε στην ομιλία της στην ίδια εκδήλωση ότι είναι αναγκαίο για την Ε.Ε. να χαράξει δρόμους για τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς ο παραγωγικός πληθυσμός της Ε.Ε. μειώνεται κατά 1 εκατ. κάθε χρόνο. «Χρειαζόμαστε μετανάστες, χωρίς αυτούς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, «αλλά μετανάστες που θα έρχονται με τον σωστό τρόπο, με την εφαρμογή συγκεκριμένων και συντεταγμένων πολιτικών».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί πολύ από την εφαρμογή του νέου συμφώνου.

Η Ευρωπαία επίτροπος αναγνώρισε την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η επίτροπος εστίασε στην αναγκαιότητα της νόμιμης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι το νέο σύμφωνο αποτελεί σημαντικό εργαλείο και γι’ αυτόν τον τομέα. «Χάρη στο μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε με τη συμφωνία, βρισκόμαστε σε θέση ισχύος, όταν πρέπει να αποδείξουμε (σ.σ. στους Ευρωπαίους πολίτες) ότι η μετανάστευση είναι διαχειρίσιμη και ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος, να ξεφύγουμε από τις παράτυπες αφίξεις και τις παράνομες αναχωρήσεις και να μεταβούμε σε έναν εύρυθμο τρόπο όπου χρειάζεται η μετανάστευση και καλωσορίζουμε τους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία μας».

Ως θέμα το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «αλλά και τελικά την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας» χαρακτήρισε τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο. «Ευρωπαϊκή λύση είναι η ειλικρινής απάντηση αν μπορούμε με νόμιμες, με ευρωπαϊκές διαδικασίες οι οποίες είναι γειωμένες στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και στις ευρωπαϊκές αξίες να αντιμετωπίσουμε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Και βέβαια, αν διαθέτουμε τελικά το σθένος αλλά και την τόλμη να συνδέσουμε τις αρχές του κράτους δικαίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την ίδια τελικά την προάσπισή τους. Με άλλα λόγια, να αποδείξουμε αν τελικά η Ενωσή μας μπορεί και ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε εκείνους που όπως τόνισε «επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν ανθρώπινα δράματα και να επιτεθούν συλλήβδην στην πατρίδα μας, τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε: «Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά σύνορα ή ανύπαρκτα σύνορα. Σημαίνει κανόνες, ανθρωπιά και ευαισθησία δίπλα στον νόμο και την ευταξία». Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να υπογραφούν κι άλλες συμφωνίες για εργατική κινητικότητα με φίλες χώρες, προσθέτοντας ότι ο συντονισμός της νόμιμης μετανάστευσης «πρέπει να οργανωθεί υπό την ομπρέλα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε ότι το ελληνικό σύστημα «βρίσκεται πίσω σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς η ανανέωση μιας άδειας εργασίας μπορεί να καθυστερήσει και δύο χρόνια». Προσέθεσε μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει αφήσει απέξω τους νόμιμους μετανάστες και είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα αξιόπιστο σύστημα για τη νόμιμη μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή