Κύκλωμα πλαστών πινάκων: Με γκαλερί στο Κολωνάκι και πελάτες από Ελλάδα μέχρι ΗΠΑ

Κύκλωμα πλαστών πινάκων: Με γκαλερί στο Κολωνάκι και πελάτες από Ελλάδα μέχρι ΗΠΑ

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, που περιγράφεται ως επικεφαλής, διαπραγματευόταν μέσω διαδικτύου την πώληση ενός έργου του Καντίνσκι για 3 εκατ. ευρώ. Διέθετε γκαλερί - αποθήκη στο Κολωνάκι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Κ» φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για την εγκληματική οργάνωση που πουλούσε πλαστά έργα μεγάλων ζωγράφων, καθώς και αρχαιότητες. 

Το κύκλωμα κατήγγειλε άτομο που είχε πέσει θύμα τους, έχοντας αγοράσει έναν πίνακα έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν τελικά κατόπιν ραντεβού για την αγοραπωλησία 4 πλαστών πινάκων του Πικάσο και ενός έργου, υποτίθεται διά χειρός Τζάκσον Πόλοκ, έναντι 4,4 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, που περιγράφεται ως επικεφαλής, διαπραγματευόταν μέσω διαδικτύου την πώληση ενός έργου του Καντίνσκι  για 3 εκατ. ευρώ. Διέθετε γκαλερί – αποθήκη στο Κολωνάκι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά το παρελθόν, μέλη του κυκλώματος είχαν εξαπατήσει έναν υπήκοο ΗΠΑ, αλλά και αρκετούς ευκατάστατους Ελληνες συλλέκτες. Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ένας 32χρονος που ζωγράφιζε τους πλαστούς πίνακες. 

Ενας εκ των τεσσάρων έχει και στο παρελθόν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Ευρώπη.

Οι κατασχεμένοι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος γνωμάτευσε για την πλαστότητά τους, ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους των κατά τόπους ανεύρεσής τους αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειονότητά τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα λοιπά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή