Ημαθία: Ο θάνατος του βρέφους και τα ερωτήματα

Ημαθία: Ο θάνατος του βρέφους και τα ερωτήματα

Θα μπορούσε το σύστημα κοινωνικής φροντίδας να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πριν συμβεί το κακό και για να μη συμβεί το κακό;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζοντας την είδηση για τη γυναίκα που φέρεται να σκότωσε χθες το 6 μηνών βρέφος της μπροστά στα δύο παιδιά της, μόλις 6 και 7 ετών, η πρώτη αυθόρμητη απορία είναι πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σκοτώσει ένα μωρό με τόσο βίαιο τρόπο, γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας το, πολύ περισσότερο η ίδια του η μάνα.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, για μία ακόμη φορά, είναι τι είδους στήριξη παρέχουν το κράτος, οι υπηρεσίες, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους ευάλωτους ανάμεσά μας. Η γυναίκα είναι 37 ετών και όπως έχει γίνει γνωστό εργαζόταν ως επικουρική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ενώ αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόταν σε άδεια λοχείας.

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά προέρχονταν από τον πρώτο γάμο της 37χρονης, με τον πατέρα τους να φέρεται να είχε εγκαταλείψει την οικογένεια. Το 6 μηνών άτυχο βρέφος προερχόταν από άλλο σύντροφο της γυναίκας, ο οποίος επίσης φέρεται να είχε φύγει από το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα φέρεται επίσης να είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικές κλινικές.

Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν ακολουθούσε κάποια φαρμακευτική αγωγή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αν παρακολουθούνταν από ειδικό ή αν είχε παρουσιάσει κάποια άλλα βίαια επεισόδια. Ωστόσο, προκύπτει πληθώρα ερωτημάτων σε σχέση με την επάρκεια του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και τη δυνατότητά του να προλαμβάνει ή να στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πριν συμβεί το κακό και για να μη συμβεί το κακό.

Μπορούν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν εάν ένας γονιός αντιμετωπίζει προβλήματα στη φροντίδα των παιδιών του, αν βρίσκεται σε οικονομικό ή ψυχολογικό αδιέξοδο, αν δυσκολεύεται να τα φέρει πέρα; Αν όχι, τι πρέπει να αλλάξει; Τι πρέπει να διορθωθεί για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα προφυλάσσει τα πιο αδύναμα μέλη των οικογενειών;

Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης σοκάρουν. Με βάση τα στοιχεία που έως τώρα έχουν γίνει γνωστά από τις αστυνομικές αρχές, η 37χρονη γυναίκα, κάτοικος Μακροχωρίου Ημαθίας, λίγο πριν από τις 2 χθες το μεσημέρι φέρεται να χτύπησε με χέρια και με πόδια το 6 μηνών βρέφος της, μέσα στο σπίτι της, μπροστά στα μάτια των δύο άλλων παιδιών της. Τα δύο παιδιά, τρομαγμένα, βγήκαν έξω και κάλεσαν σε βοήθεια την αδελφή της μητέρας τους και τον πατέρα της που διαμένουν ακριβώς απέναντι.

Οι δυο τους άμεσα μπήκαν στο σπίτι, αντίκρισαν το μωρό αιμόφυρτο και το μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Η δράστις έχει συλληφθεί και χθες το βράδυ επρόκειτο να υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή