Σχολεία: Στοχοποίηση εκπαιδευτικών στον Βόλο

Σχολεία: Στοχοποίηση εκπαιδευτικών στον Βόλο

Απειλητικά μηνύματα σε τοίχους σχολικών κτιρίων με την υπογραφή της Oργάνωσης Eθνικιστών Μαγνησίας, η οποία καλεί τους μαθητές σε δράση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρνητική έκπληξη διαδέχθηκε η αμηχανία στους καθηγητές και τους μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων του Βόλου, οι οποίοι είδαν στους τοίχους των κτιρίων απειλητικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα.

Συγκεκριμένα, με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, εκπαιδευτικοί αντίκρισαν στους τοίχους μηνύματα όπως «φόλα στους ανθέλληνες καθηγητές» και «όχι στην ανθελληνική προπαγάνδα». Τα συνθήματα υπογράφονται από την Οργάνωση Εθνικιστών Μαγνησίας, ενώ υπήρχαν και αυτοκόλλητα που καλούσαν τους μαθητές σε δράση και εγρήγορση, καθώς «όσο συνεχίζεται των λάθρο η εισβολή, τόσο θα σκοτώνουν έθνος και φυλή», όπως έλεγαν.

Τα συνθήματα ήταν γραμμένα στους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος Αναύρου Μαγνησίας, όπου συστεγάζονται το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο της πόλης καθώς και το Εσπερινό Γενικό Λύκειο. Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Δημήτρης Σπανόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει την ενέργεια, προσθέτοντας πάντως ότι οι άγνωστοι έκαναν «περιπολία» σε διάφορα σχολεία. Βέβαια τα άτομα που υπέγραψαν τα συνθήματα βρήκαν εύκολη πρόσβαση στα σχολεία πηδώντας από τα κάγκελα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται από μαθητές ενέργειες με ρατσιστικό πρόσημο στην περιοχή. Ενδεικτικά, πέρυσι είχαν φτύσει πάνω σε επιτοίχιο έργο που έκαναν μαθητές υπέρ της διαφορετικότητας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μάλιστα, οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων μετά τα πρόσφατα γεγονότα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις απειλές και επιθέσεις ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων εναντίον εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία της χώρας που κάνουν λόγο για “καθηγητάδες που έχει διορίσει το ανθελληνικό καθεστώς” και για “άθεους, εθνομηδενιστές”». «Καταδικάζουμε κάθε πράξη που υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και σεβασμού στο σχολικό περιβάλλον», προσθέτουν, τονίζοντας ότι «το βασικό μας μέλημα είναι οι μαθητές μας. Δεν πρέπει να δηλητηριαστούν τα μυαλά και οι ψυχές τους με το μίσος, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Προτρέπουμε τη σχολική κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον στο οποίο ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η καλλιέργεια δημοκρατικών συνειδήσεων θα είναι οι βασικές αρχές μας. Το δημοκρατικό σχολείο επιβάλλεται να γίνει ανάχωμα στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη φασιστική ιδεολογία». Για το περιστατικό ενημερώθηκε το υπουργείο Παιδείας και, όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Κατσαρός, σύμβουλοι εκπαίδευσης πήγαν στα σχολεία του Βόλου για να συζητήσουν με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή