Κύκλωμα πλαστών πινάκων: Ο «65 Α», το δόκανο και ο Πικάσο

Κύκλωμα πλαστών πινάκων: Ο «65 Α», το δόκανο και ο Πικάσο

Πώς κατάφεραν οι Αρχές να συλλάβουν τους «4» που πουλούσαν πλαστούς πίνακες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με κωδικό «65 Α» οδήγησε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στα ίχνη των τεσσάρων ανδρών που επιχειρούσαν να πουλήσουν αντί πολλών εκατ. ευρώ πλαστούς πίνακες ζωγραφικής του Πικάσο, του Τζάκσον Πόλοκ και όχι μόνον. Εξαπατήθηκε ο ίδιος από το κύκλωμα, πληρώνοντας ποσό ύψους άνω των 20.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά ενός πλαστού πίνακα ζωγραφικής.

Παραμονές της Πρωτοχρονιάς, μετέβη στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ και αποκάλυψε στους αστυνομικούς του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας τη δράση των τεσσάρων υπόπτων, δίνοντας μάλιστα τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων. Προέκυψε ότι οι ύποπτοι με τους οποίους συναλλασσόταν ήταν ένας ηλικιωμένος συλλέκτης, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για κατοχή αρχαίων κειμηλίων, ο ιδιοκτήτης μιας γκαλερί στο Κολωνάκι, ένας νεαρός ζωγράφος, δημιουργός των πλαστών έργων τέχνης, ενώ το τέταρτο άτομο είχε ρόλο πωλητή των πινάκων.

Τα μέλη του κυκλώματος ήταν ένας ηλικιωμένος συλλέκτης, ο ιδιοκτήτης γκαλερί στο Κολωνάκι, ένας νεαρός ζωγράφος, δημιουργός των πλαστών έργων τέχνης, ενώ το τέταρτο άτομο είχε ρόλο πωλητή.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο μάρτυρας «65 Α», έχοντας αναλάβει να φέρει εις πέρας μυστική αποστολή, έφερε σε επαφή τα μέλη του κυκλώματος με αστυνομικό που παρίστανε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με κατάληξη τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στους πλαστογράφους και στον μυστικό αστυνομικό για την αγοραπωλησία τεσσάρων πλαστών πινάκων, δημιουργιών δήθεν των Πικάσο και Πόλοκ, αντί του ποσού των 4,4 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια των επαφών, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί στο Κολωνάκι ισχυρίστηκε ότι είχε κρυμμένο σε θυρίδα στην Ελβετία ένα βιβλίο με ζωγραφιές του Βασίλι Καντίνσκι. Ζήτησε από τον αστυνομικό 20.000 ευρώ για να το φέρει από την Ελβετία στην Ελλάδα και 3 εκατ. για να του το πουλήσει. Του πρότεινε ακόμη να αγοράσει ένα δήθεν γνήσιο έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη έναντι 400.000 ευρώ. Το ραντεβού για την αγοραπωλησία ορίστηκε για τις 8 Ιανουαρίου με σημείο συνάντησης την περιοχή του Κολωνακίου. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί έδειξε στον μυστικό αστυνομικό τα έργα και αμέσως μετά κλιμάκιο της Ασφάλειας προχώρησε στη σύλληψή του, καθώς και στη σύλληψη των τριών συνεργών του.

Στο σπίτι του ηλικιωμένου συλλέκτη στην περιοχή του Ψυχικού βρέθηκαν φωτογραφίες έργων τέχνης γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και πίνακες ζωγραφικής που φέρουν τις υπογραφές διάσημων ζωγράφων. Στο σπίτι του ιδιοκτήτη της γκαλερί, αντίστοιχα, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαίων κειμηλίων, αλλά και θρησκευτικές εικόνες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο σπίτι του νεαρού ζωγράφου, τέλος, βρέθηκαν είδη ζωγραφικής αλλά και μεγάλος αριθμός πινάκων, αντιγράφων έργων των Πόλοκ, Πικάσο και Ματίς. Οι τέσσερις συλληφθέντες πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή