Δύο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους 378 διασωληνωμένους – Το εμβόλιο για την COVID-19 να γίνει ρουτίνα

Δύο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους 378 διασωληνωμένους – Το εμβόλιο για την COVID-19 να γίνει ρουτίνα

Από τους 378 ασθενείς με COVID-19 που διασωληνώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και προχθές, μόλις δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Το υπ. Υγείας εξετάζει τη διάθεσή του και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, την αναζήτηση επιπλέον εμβολιαστικών «καναλιών» και την ευαισθητοποίηση πολιτών και γιατρών για την αξία των εμβολίων, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αλλάξει σελίδα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη έστειλαν το μήνυμα ότι o εμβολιασμός έναντι της COVID-19, ειδικά των ευάλωτων, θα πρέπει να γίνει ρουτίνα. Παράλληλα, έτειναν «κλάδον ελαίας» προς το κομμάτι της κοινωνίας που μέσα στην πανδημία αντέδρασε στον εμβολιασμό, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «H εποχή της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει. Το εμβόλιο της COVID-19 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη εμβόλιο σαν αυτά που κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Ενα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο και είναι βέβαιο ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Κλάδος ελαίας» η διαγραφή προστίμων των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών την εποχή της πανδημίας.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσαν χθες η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: από τους 378 ασθενείς με COVID-19 που διασωληνώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και προχθές, δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Το νέο εμβόλιο είχαν λάβει μόλις δύο από τα 1.028 άτομα με τη νόσο που έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διά-στημα. Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, από τους 12 θανάτους που έχουν δηλωθεί τη φετινή περίοδο, ένας αφορά εμβολιασμένο άτομο. Αντίστοιχα, μόλις δύο από τους 49 ασθενείς με γρίπη σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε η κ. Κοτανίδου, «σήμερα με όπλα όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID, το εμβόλιο γρίπης και τα αντιιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους».

Εως και προχθές είχαν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ ήταν προγραμματισμένα 60.000 ραντεβού. Ο εμβολιασμός συστήνεται και για όσους έχουν νοσήσει, τρεις μήνες από τη διάγνωση της νόσου. «Το αμέσως επόμενο διάστημα με βάση τις προβλέψεις θα ξεπεράσουμε τους 300.000 εμβολιασμούς», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους».

Αυτή την περίοδο λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο της COVID-19 σε όλη τη χώρα. Tο υπουργείο εξετάζει τη διεύρυνση εμβολιαστικών «καναλιών», ακόμη και με την ένταξη των ιδιωτικών φαρμακείων. Μια πρώτη συζήτηση γι’ αυτό έγινε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο κ. Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και τον αντιπρόεδρο Σεραφείμ Ζήκα, χωρίς προς το παρόν να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Αποκλιμάκωση της έξαρσης

Tάση αποκλιμάκωσης της έξαρσης της COVID-19 βλέπουν οι ειδικοί. Προχθές ήταν η πρώτη ημέρα, από τα μέσα Δεκεμβρίου, που οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία ήταν αισθητά λιγότερες από τα εξιτήρια που εκδόθηκαν. Επίσης ήταν η πρώτη ημέρα –έπειτα από τουλάχιστον τρεις εβδομάδες– που ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό της αντίστοιχης ημέρας πέρυσι: 209 εισαγωγές έναντι 237 στις 9/1/2023. Αντίθετα, οι δείκτες της γρίπης κινούνται ανοδικά. Η θετικότητα στους συμπτωματικούς ασθενείς που επισκέπτονται μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (δίκτυο sentinel του ΕΟΔΥ) αγγίζει το 40%. Οπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, η εποχική έξαρση της γρίπης συνήθως κορυφώνεται όταν το ποσοστό θετικότητας σε αυτό το δίκτυο είναι στο 45%-50%. «Αρα περιμένουμε το επόμενο διάστημα της μίας με δύο εβδομάδων να φθάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας», τόνισε.

Οι αριθμοί

210.000 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο μέχρι τις 9/1/2024.

60.000 προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι 1/9/2024, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

60% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης, με συνολικά 2.900.000 εμβολιασμούς έως προχθές.

96 διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 από 18/12/2023 έως 9/1/2024 έναντι 174 από 18/12/2022 έως 9/1/2023.

267 θάνατοι ασθενών με COVID-19 από 18/12/2023 έως 9/1/2024 έναντι 508 από 18/12/2022 έως 9/1/2023. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή