Επιβίβαση με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ: Το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη για τους επιβάτες

Επιβίβαση με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ: Το χρονοδιάγραμμα και τα οφέλη για τους επιβάτες

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων μετακίνησης και η χρέωση στην κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σύστημα πληρωμής εισιτηρίων στα ΜΜΜ είναι προ των πυλών, καθώς μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την πιλοτική εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών και smartphones για επιβιβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης του νέου συστήματος πληρωμής εισιτηρίων, η πρώτη φάση της υλοποίησης θα εφαρμοστεί στα οχήματα των γραμμών λεωφορείων Express Αεροδρομίου, έως το τέλος Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι με βάση τον σχεδιασμό, το σύνολο των εφαρμογών θα είναι διαθέσιμο στους επιβάτες έως το τέλος του έτους 2024.

Το νέο σύστημα πληρωμής εισιτηρίων

Οπως τονίζεται μάλιστα από τον ΟΑΣΑ, το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της καλύτερης διαδρομής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, οι νέες εφαρμογές αναβάθμισης του ΑΣΣΚ επιτρέπουν τη χρήση τραπεζικών καρτών και κινητών συσκευών για τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του Οργανισμού (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ), ενώ παρέχουν στο σύστημα τη δυνατότητα υποστήριξης MaaS (Mobility as a Service), για διασύνδεση με εφαρμογές συνεργατών κινητικότητας όπως ταξί, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.τ.λ.

Οσον αφορά τους επιβάτες, εκτός από ATH.ENA Ticket ή ATH.ENA Card, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζική κάρτα, ακόμα και αν είναι ενσωματωμένη, μέσω κάποιου App, στο κινητό τους τηλέφωνο.  

Τι κερδίζει ο επιβάτης

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με την εφαρμογή της χρήσης τραπεζικών καρτών για την επιβίβαση στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό δεν θα χρειάζεται να προμηθευτεί εισιτήριο μέσω των εκδοτηρίων ή των εκδοτικών μηχανημάτων (ΑΜΕΚ).

Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα πληρωμής, ο επιβάτης δεν θα απαιτείται να γνωρίζει τα διαθέσιμα προϊόντα μετακίνησης για να επιλέξει το κατάλληλο, καθώς το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τα δεδομένα μετακίνησης και η χρέωση στην τραπεζική κάρτα θα είναι ανάλογη με τις διαδρομές, με επιλογή της βέλτιστης.

Η παράμετρος αυτή θα είναι εξαιρετικά χρηστική για τους επιβάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα μετακινήσεων της Αθήνας, ιδιαίτερα για τους επισκέπτες από άλλες πόλεις και τους τουρίστες. Επιπλέον, με την εφαρμογή του συστήματος οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να προστρέχουν στα σημεία πώλησης.

«Βελτιώνεται σημαντικά η εμπειρία των επιβατών»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, τόνισε σχετικά: «Ο ΟΑΣΑ με την τεχνολογική αναβάθμιση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου(ΑΣΣΚ), προστίθεται στους ευρωπαϊκούς μητροπολιτικούς φορείς αστικών συγκοινωνιών (Λονδίνο, Λισαβόνα, Βρυξέλλες, κ.α.) που έχουν εισαγάγει βέλτιστες πρακτικές των έξυπνων πόλεων.

Η νέα προηγμένη εφαρμογή ανέπαφων συναλλαγών για κάθε επιβίβαση σε ΜΜΜ αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των επιβατών, καθώς δεν θα απαιτείται έκδοση εισιτηρίων, συμβάλλοντας θετικά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Οργανισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή