Πυρκαγιά στο Μάτι: Γνώριζαν από νωρίς ότι έχει νεκρούς

Πυρκαγιά στο Μάτι: Γνώριζαν από νωρίς ότι έχει νεκρούς

Τα ερωτήματα του εισαγγελέα και οι απαντήσεις του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, στην πολύκροτη δίκη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη επιβεβαίωση δεκάδων μαρτύρων και του εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής ότι γνώριζαν στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το μοιραίο βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι την ύπαρξη των νεκρών, προχώρησε χθες απολογούμενος ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης.

Ο κατηγορούμενος, ο πρώτος κατά σειρά, ερωτηθείς από τον εισαγγελέα της δίκης για τους υπεύθυνους της τραγωδίας με τους 104 νεκρούς, απάντησε ότι ήξεραν για νεκρούς πριν δοθεί η πολυσυζητημένη συνέντευξη με παρόντα τον τότε πρωθυπουργό, όπου είχε αποκρυβεί η ύπαρξη νεκρών.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, ο οποίος άκουσε με προσοχή τον κατηγορούμενο να παραθέτει τα επιχειρήματά του, ρώτησε ευθέως τον Σωτήρη Τερζούδη «πότε μάθατε για νεκρούς;». Και ο κατηγορούμενος, του οποίου η ζωή, όπως είπε, έχει αλλάξει μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, απάντησε με ακρίβεια συμβουλευόμενος και τις σημειώσεις του: «Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Σωτήρης Τερζούδης: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Εισαγγελέας: Με τον χρόνο να έχει περάσει πια, επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Σωτήρης Τερζούδης: Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει…

Εισαγγελέας: Εχετε πει ότι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδινε επιχειρησιακές εντολές.

Σωτήρης Τερζούδης: Υπόθεση είναι αυτό με βάση όσα γνώριζα τότε.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει επιχειρησιακές εντολές;

Σωτήρης Τερζούδης: Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές, όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς. Ηταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος γι’ αυτό που είχα καταθέσει.

Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κατηγορούμενος επισήμανε ότι τα καναντέρ δεν είχαν δυνατότητα να επιχειρήσουν, καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. Υπογραμμίζοντας τον «γερασμένο στόλο» κατά την επίμαχη περίοδο, ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως «δεν είναι απλά τα πράγματα στη διαχείριση των εναερίων».

Ο κ. Τερζούδης ήταν κατηγορηματικός ότι όσα επίγεια μέσα υπήρχαν, διατέθηκαν: «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν, και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν». Τέλος, ο κ. Τερζούδης είπε σε ό,τι αφορά τη μη διάθεση πυροσβεστικών πλοιαρίων που καταλογίζεται στην Πυροσβεστική, πως τα σκάφη έχουν χωρική αρμοδιότητα και πως δεν είναι στελεχωμένα και τα τρία. Διερωτήθηκε μάλιστα: «Να πάει πού; (σ.σ. το σκάφος) Δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό ακόμη».

«Αδύνατη η εκκένωση»

Νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής αρνήθηκε όσα του αποδίδονται με βάση το κατηγορητήριο, διατυπώνοντας την άποψη ότι «ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση». Και κλείνοντας την απολογία του ο Σωτήρης Τερζούδης είπε πως «δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου, ενώ η ολοκλήρωση των απολογιών θα σημάνει και την κατάληξη της πολύκροτης δίκης, πέντε χρόνια μετά την τραγωδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή