Δίκη για το Μάτι: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό να ενημερώσουμε»

Δίκη για το Μάτι: «Δεν μου πέρασε από το μυαλό να ενημερώσουμε»

Η απολογία του υπαρχηγού, τότε, της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοχές εκ των υστέρων για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες κάνουν στις απολογίες τους οι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης.

Μετά τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, που παραδέχθηκε τη γνώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη νεκρών πριν από τη συνέντευξη-παρωδία, ο υπαρχηγός, τότε, του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος απολογήθηκε χθες, αρνήθηκε ότι είχε γνώση για την ύπαρξη νεκρών πριν από την επίμαχη συνέντευξη και ισχυρίστηκε ότι μετά το τέλος της άκουσε για νεκρούς.

Ωστόσο, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, νούμερο δύο τότε στην Πυροσβεστική, μίλησε κατά την απολογία του για σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την επιχείρηση αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς που αφάνισε ζωές και περιουσίες στο Μάτι. Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, που επιλέχθηκε μετά την τραγωδία ως αρχηγός της Πυροσβεστικής, επιχείρησε απολογούμενος να πείσει ότι οι αρμοδιότητές του δεν του επέτρεπαν ουσιαστικούς χειρισμούς για να αποφευχθεί η τραγωδία.

«Σεβόμενος τους πληγέντες, τους τραυματίες και τους νεκρούς πρέπει να είμαστε αληθείς. Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος. Δεν έχω να κρύψω κάτι. Εγιναν τόσα μετά τη φωτιά… Σίγουρα σε ένα συμβάν αστοχίες και παραλείψεις θα υπάρχουν. Εγώ είμαι αυτός που είπα ότι ήταν λάθος που στείλαμε το εναέριο μέσο από το Νταού Πεντέλης στην Κινέτα», δήλωσε ο κατηγορούμενος.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί η Πυροσβεστική δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους πολίτες για να μη φεύγουν μόνοι τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Δεν μου πέρασε από το μυαλό. Τώρα που μου κάνατε την ερώτηση εσείς, ανατριχιάζω γιατί δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου», είπε σε μια αποστροφή της απολογίας του, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί συγγενείς των θυμάτων που περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Οσο για την ύπαρξη των νεκρών που ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης είπε ότι γνώριζαν πριν από τις οκτώ το βράδυ την ημέρα της τραγωδίας, ο Β. Ματθαιόπουλος ισχυρίστηκε τα αντίθετα, ότι δηλαδή το έμαθε μετά τη συνέντευξη που δόθηκε στο συντονιστικό κέντρο, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα είπε, υπήρχαν πληροφορίες, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί για έναν δύο νεκρούς.

Ως «ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, που απολογήθηκε στη συνέχεια. «Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ενα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς», ανέφερε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ. «Ενα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε, ενώ η απολογία του θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή