Συνέδριο «EmTech Europe»: «Η τεχνητή νοημοσύνη ως ένα Google maps της γνώσης»

Συνέδριο «EmTech Europe»: «Η τεχνητή νοημοσύνη ως ένα Google maps της γνώσης»

Για τα πρώτα βήματα της ΑΙ στον δημόσιο τομέα και την εφαρμογή της σε άλλους κλάδους μίλησαν χθες συμμετέχοντες στο συνέδριο «EmTech Europe»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό που σου συμβαίνει, το έργο όμως των καλλιτεχνών παραμένει ζωντανό στο διηνεκές του χρόνου». Αυτή την απάντηση έδωσε ο «ψηφιακός βοηθός» του Δημοσίου στον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Παπαστεργίου, όταν εκείνος μοιράστηκε μαζί του τη θλίψη του για την απώλεια του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά. «Ισως, επομένως, και το bot να ακούει Βασίλη Καρρά», αστειεύτηκε ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο «EmTech Europe» που συνδιοργάνωσαν η «Καθημερινή» και το ΜΙΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο υπουργός περιέγραψε τα βήματα που προηγήθηκαν πριν από την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού βοηθού τον Δεκέμβριο, «η οποία έχει ήδη φέρει μεγάλη μείωση στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών». Οπως σημείωσε, τίθενται καθημερινά περίπου 300.000 αιτήματα πολιτών. «Πολύ συχνά ζητούν οδηγίες για την επιλογή τιμολογίου από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Κ» Δημήτρη Δελεβέγκου. «Δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει τέτοιες κατευθύνσεις, ενημερώνει απλώς για την τιμή του σταθερού τιμολογίου».

Η τεχνητή νοημοσύνη, που κάνει πλέον τα πρώτα βήματα στον δημόσιο τομέα, εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς άλλους κλάδους. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα Google maps της γνώσης», ανέφερε ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ και επικεφαλής της ομάδας υπολογιστικής βιολογίας στο ΜΙΤ CSAIL, Μανώλης Κέλλης. «Μελλοντικός μας στόχος είναι όχι απλώς να ζούμε περισσότερα χρόνια, αλλά να ζούμε όντας υγιείς», υπογράμμισε ο καθηγητής. «Με συστηματικά σύνολα δεδομένων έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη μεγάλη εικόνα κάθε ασθένειας», εξήγησε. Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται για τη δημιουργήσει εξατομικευμένα θεραπευτικά μοντέλα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε η Καθλίν Κένεντι, εκτελεστική διευθύντρια στο ΜΙΤ Center for Collective Intelligence, η οποία «σύστησε» στους Ελληνες συμμετέχοντες στο συνέδριο την έννοια του supermind design. Η εν λόγω μεθοδολογία διαθέτει καινοτόμα εργαλεία, τα οποία μπορούν να καθοδηγούν έτσι τον ανθρώπινο νου ώστε να γίνεται πιο παραγωγικός. Σύμφωνα με την ίδια, υφίσταται μεγάλο χάσμα δεξιοτήτων, εξ ου και απαιτείται συνεχής επιμόρφωση και επανεκπαίδευση των εργαζομένων. Προς το παρόν, λίγες εταιρείες ξέρουν να το κάνουν, «όμως οι οργανισμοί έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους φανεί χρήσιμη».

Θέσπιση κανόνων

Το 1996, όταν ο Θεόδωρος Ευγενίου, καθηγητής στο INSEAD και συνιδρυτής σήμερα του Tremau, αποφάσιζε να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε ο εν λόγω τομέας. «Κανείς μας δεν το φανταζόταν», ομολόγησε στην όλο παλμό ομιλία του σχετικά με τη δόμηση και την αποδόμηση αξίας και αξιών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλή δουλειά, έχουμε φθάσει στο επίπεδο πολύ σύνθετων αναλύσεων στα δεδομένα», περιέγραψε. «Η θέσπιση, ωστόσο, κανόνων λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ευθύνη δική μας, δεν μπορούμε να αφεθούμε στην αυτορρύθμιση του συστήματος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για μια εν εξελίξει επανάσταση, αυτή της αποκέντρωσης των οικονομικών συναλλαγών χάρη στα bitcoins, μίλησε ο Νίκος Ανδρικογιαννόπουλος, ιδρυτής και CEO της νεοφυούς εταιρείας Metrika με έδρα τη Βοστώνη. «Η ιδέα της αποκέντρωσης είναι πολύ παλιά, τη συναντούμε στις πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν και το δικό τους νόμισμα», επισήμανε ο κ. Ανδρικογιαννόπουλος, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που βοηθάει τις τράπεζες να αποκτήσουν εργαλεία διαχείρισης ρίσκου πάνω σε δίκτυα blockchain, εκεί δηλαδή όπου συναλλάσσονται κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει πλέον δυνατή και σύγχρονη κρυπτογράφηση που διασφαλίζει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και μπορεί να πατάξει πιθανές απάτες». Ετσι, διευκολύνεται η αποκέντρωση της χρηματοδότησης και καθίστανται περιττοί οι μεσάζοντες, οι οποίοι αντικαθίστανται με κώδικες. «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αίτηση για δάνειο, από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, αρκεί να έχει μια καλή σύνδεση Ιντερνετ», ανέφερε σχηματικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της δημοσιογράφου της «Κ» Δέσποινας Κόντη. «Μετά την εποχή της πανδημίας, η ανάγκη γι’ αυτή την αποκέντρωση, που συνεπάγεται μια επανάσταση στον χώρο της οικονομίας, κατέστη ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT