Απολογήθηκε η Ρένα Δούρου για το Μάτι

Απολογήθηκε η Ρένα Δούρου για το Μάτι

Εκανε λόγο για πολιτική στοχοποίηση – Τι δήλωσε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδια λογική με τις απολογίες πολλών κατηγορουμένων για τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το Μάτι, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και συντρίμμια, κινήθηκαν χθες και οι απολογίες δύο ακόμη κατηγορουμένων: του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη αλλά και της τότε επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής Ρένας Δούρου.

Η κ. Δούρου, το μόνο πολιτικό στέλεχος της τότε κυβέρνησης που έχει διωχθεί ποινικά για την καταστροφή στο Μάτι, αρχικά ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο τους λόγους της εμπλοκής της στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για «εξιλαστήριο θύμα». Η ίδια αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής, τονίζοντας ότι «λοιδορήθηκε, απειλήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε», ενώ απέρριψε την κατηγορία που της αποδίδεται, ότι είχε ευθύνη για την τραγωδία.

Σύμφωνα με την τότε περιφερειάρχη, η Πυροσβεστική διά των επιτελικών στελεχών της που δικάζονται ομολόγησε στο δικαστήριο πως είχε αδυναμία να αντιμετωπίσει τη φονική πυρκαγιά. «Εχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια. Αυτήν την αδυναμία τη μάθαμε με έναν τραγικό τρόπο και μάλιστα τη μάθαμε αυτόν τον τελευταίο μήνα», είπε η κ. Δούρου αναφερόμενη στις απολογίες που έχουν προηγηθεί.

Νωρίτερα στο βήμα βρέθηκε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος τόνισε πως την επίμαχη ημέρα και αφού εξελισσόταν πολύ δυσμενώς η φωτιά στην Ανατολική Αττική και υπήρχε και το μέτωπο στην Κινέτα, στις 9.30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. «Εμείς ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος, τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 11 το βράδυ, μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι είχαν αναφέρει», εξήγησε ο κ. Καπάκης.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μια πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Δεν μπορώ να φανταστώ», υπογράμμισε, «το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μια ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε επίσης και στο σκέλος της κατηγορίας που αντιμετωπίζει σχετικά με τη μη κήρυξη εγκαίρως της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άφησε σαφείς αιχμές για τη συγκατηγορούμενή του και πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να ολοκληρώσει την απολογία της η κ. Δούρου, ενώ δεν αποκλείεται την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι απολογίες των κατηγορουμένων να ολοκληρωθούν και η δίκη να περάσει στο τελευταίο στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή