Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται με νέες κρίσεις», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) ανέλαβε η Ελλάδα, διά του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη. Επισημαίνεται πως η χώρα μας παραλαμβάνει τη «σκυτάλη» από την Τουρκία.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας, πρέσβης Γιάννης Βράιλας, και της Τουρκίας, πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, καθώς και ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μάικλ Σπιντελέγκερ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., Ελίζα Βόζεμπεργκ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται με νέες κρίσεις», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Καιρίδης.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παράνομη διακίνηση, σε συνεργασία, τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αυτών των ροών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε νόμιμες εναλλακτικές οδούς, νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες τις ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό πρεσβεύει η ελληνική μεταναστευτική πολιτική και αυτός είναι και ο ρόλος και το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας. Απέναντι στις δυνάμεις των άκρων, πρεσβεύουμε μία πολιτική λύσεων, ευρωπαϊκών λύσεων, βασισμένων στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής-1
Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη νόμιμη μετανάστευση, μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών με φιλικές χώρες αλλά και μέσα από τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Κέντρου, Μάικλ Σπιντελέγκερ, επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία και η Ελλάδα είναι μια χώρα που τη διαθέτει. Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και ο υπουργός με την ομάδα του μας έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT