SafeLine.gr: Τι καταγγέλλουν οι Ελληνες

SafeLine.gr: Τι καταγγέλλουν οι Ελληνες

Ιδιαίτερα αυξήθηκαν οι καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο το 2023 με την πρώτη θέση να κατέχουν αυτές για οικονομικές απάτες - Διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω ανυποψίαστων πολιτών

safeline-gr-τι-καταγγέλλουν-οι-ελληνες-562847767

Ιδιαίτερα αυξήθηκαν οι καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο το 2023 με την πρώτη θέση να κατέχουν αυτές για οικονομικές απάτες. Σημαντική είναι και η αύξηση των καταγγελιών που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το SafeLine.gr (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας). Μάλιστα ο παγκόσμιος οργανισμός για την ασφάλεια του Διαδικτύου INHOPE (στον οποίο ανήκει η SafeLine.gr) προειδοποιεί για νέους τρόπους διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσω ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο σελίδων που ανοίγουν.

Στη γραμμή βοήθειας help-line.gr που διαθέτει το ίδρυμα, οι γονείς αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την ενασχόληση των παιδιών τους με την τεχνολογία. Μάλιστα η μόδα θέλει πολλά παιδιά να εκδηλώνουν παράξενες ή και παραβατικές συμπεριφορές προκειμένου να βγάλουν εύκολα χρήματα ακολουθώντας τις συμβουλές και τις οδηγίες influencers τους οποίους αντιμετωπίζουν ως μέντορες.

Οι καταγγελίες συνολικά αυξήθηκαν σε ποσοστό 18,5% το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες αυξήθηκαν σε ποσοστό 14,9%, για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων 6,7% και 5,4% για διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Ανοίγουν –χωρίς να γνωρίζουν τι περιέχουν– συνδέσμους που τους έρχονται σε μορφή spam και δίνουν στον αρχικό χρήστη πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο.

Ο INHOPE αναφέρει την ανησυχητική δραστηριότητα ιστοσελίδων που λειτουργούν και συντηρούνται με το σύστημα της πυραμίδας: Συγκεκριμένα, προσφέρουν στους χρήστες τους συνδέσμους και στη συνέχεια τους δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν πόντους και έτσι να έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερο υλικό, εφόσον μοιράσουν διαδικτυακά το περιεχόμενο σε όσους το δυνατόν περισσότερους χρήστες. Μια ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η αποστολή συγκεκριμένων ιστοσελίδων με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με τη μορφή spam σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οσο περισσότερα άτομα κάνουν κλικ, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται για τον αρχικό χρήστη, γεγονός που του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στην πράξη, ανυποψίαστοι χρήστες ανοίγουν αυτούς τους συνδέσμους χωρίς να γνωρίζουν τι περιέχουν και γίνονται μέλη μιας αλυσίδας που επιτρέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του παράνομου περιεχομένου των ιστότοπων. «Αυτή η συγκεκριμένη μορφή διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης CSAM αναγνωρίστηκε ως νέα τάση από τους αναλυτές περιεχομένου του παγκόσμιου δικτύου INHOPE. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα στον INHOPE που να παρέχουν μια πιο λεπτομερή στατιστική εικόνα για αυτές τις πλατφόρμες», αναφέρει το SafeLine.gr.

Στη γραμμή βοήθειας help-line.gr απευθύνθηκαν οι γονείς κυρίως για να ζητήσουν βοήθεια στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα παιδιά τους από τις οθόνες, τα παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα. Αρκετοί γονείς, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αναζήτησαν βοήθεια στη γραμμή από ειδικούς ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους από περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Πολλά παιδιά φαίνεται ότι επηρεάζονται από άτομα που έχουν μεγάλη επίδραση μέσω των κοινωνικών δικτύων και τα καθοδηγούν σε διάφορες ενέργειες για να κερδίσουν εύκολα χρήματα.

Ενημέρωση

Το SafeLine.gr πάντως επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να ενημερωθούν για θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και να εκπαιδευτούν στο πώς να αναγνωρίζουν ένα περιβάλλον επικίνδυνο και στο ποια θα πρέπει να είναι η σωστή αντίδραση για να προστατευτούν. Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ιντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή