Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές

Η κακοκαιρία «Avgi» έχει ήδη ντύσει στα «λευκά» αρκετές περιοχές της χώρας. Σε ποιους δήμους θα λειτουργήσουν τα σχολεία με τηλεκπαίδευση. Τηλεργασία και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για την επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi», η οποία έχει ήδη ντύσει στα «λευκά» αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Ειδικότερα, οι πρώτες χιονοπτώσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις ορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά μέχρι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές –με χαμηλό υψόμετρο– της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Στην Αττική, αναμένονται χιόνια, κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ

Ηδη, από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, από τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται επίσης πως από τη Δευτέρα στις 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές-1
INTIME News 

Παράλληλα, έχει απαγορευτεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης της οδικής σήμανσης, από τη χ/θ 18,000 έως τη χ/θ 20,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και από τη χ/θ 57,000 έως τη χ/θ 55,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Στην Αττική, η Αστυνομία προχώρησε επίσης στη διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα Ι.Χ. οχήματα στις περιοχές που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

Τηλεκπαίδευση σε Εύβοια, Βοιωτία και δήμους της Αττικής

Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία στην Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, στην Αττική, προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής – Αχαρνών, Κηφισιάς – Ωρωπού, Πεντέλης – Διονύσου και Παλλήνης.

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές-2
INTIME News 

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας.

«Στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση», προστίθεται.

Τηλεργασία και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και να μεριμνούν ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως όσων απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας για τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία «Avgi».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται σε συνέχεια της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Οπως αναφέρει, σε περιπτώσεις όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως μέτρα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν παροχή προστατευτικού εξοπλισμού καθώς και διακοπή εργασιών όπου απαιτείται. 

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές-3
INTIME News 

Παράλληλα, απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε όσες περιπτώσεις «είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας».

Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ:

Οταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας-αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.), κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Κακοκαιρία «Avgi»: Τι ισχύει για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και μεταφορές-4
INTIME News 

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα), τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κ.λπ.).

Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση και παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων.

Η πρόγνωση για την Τρίτη

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές, με χαμηλό υψόμετρο, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300 μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.

Στις Κυκλάδες, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600 μ.), αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στη Θεσσαλία, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300 μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή