Κέρκυρα: Στα σκουπίδια 14 εκατ. ετησίως

Κέρκυρα: Στα σκουπίδια 14 εκατ. ετησίως

Ακυρώθηκε τρίτη φορά διαγωνισμός για μονάδα επεξεργασίας - ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται για ακόμη μία φορά η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και ΧΥΤΥ ακυρώθηκε για τρίτη φορά. Ως αποτέλεσμα οι τρεις δήμοι του νησιού και οι Παξοί θα εξακολουθήσουν να… ταχυδρομούν τα απορρίμματά τους στα Ιωάννινα και στη Βόνιτσα, με το κόστος μεταφοράς και διάθεσης να ξεπερνάει ετησίως τα 14 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την κατασκευή μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (29.500 τόνοι ετησίως) και μονάδα διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (14.100 τόνοι ετησίως), καθώς και μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων (10.000 τόνοι ετησίως). Ο διαγωνισμός περιελάμβανε και την επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είναι σήμερα κλειστός – σε γειτονικό χώρο βρίσκονται δεματοποιημένοι από προηγούμενα έτη περίπου 50.000 τόνοι σκουπιδιών. Τέλος, ο διαγωνισμός προέβλεπε με προαίρεση και τη λειτουργία της μονάδας για έξι χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον έξι έτη). Ολα αυτά με συνολικό προϋπολογισμό 64,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Τον διαγωνισμό προκήρυξε ο ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε. (πρόκειται για συλλογικό φορέα όλων των δήμων των Ιονίων υπό την περιφέρεια, σχήμα που υπάρχει μόνο στα Ιόνια, στο Νότιο Αιγαίο και με λίγο διαφορετική μορφή στην Αττική).

Τον διαγωνισμό διεκδίκησαν τρία σχήματα: η Intrakat με την Τ&T, η Ηλέκτωρ με τη WATT και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Μεσόγειο. Τελικώς η Intrakat «κόπηκε» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ τα υπόλοιπα δύο σχήματα στη συνέχεια. Και τα τρία σχήματα προσέφυγαν κατά του αποκλεισμού τους ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η οποία τελικώς «έκοψε» και τα τρία σχήματα (αρ. αποφάσεων 188-120/2024). Μάλιστα, η σχεδόν 100σέλιδη απόφαση της Αρχής επισημαίνει σειρά παρατηρήσεων και για τις τρεις προσφορές που υποβλήθηκαν. «Ολος ο διαγωνισμός έχει “στηθεί” με λάθος τρόπο. Κανονικά έπρεπε ο ΦΟΣΔΑ να θέτει τους στόχους που θέλει να επιτύχει η μονάδα και κατευθύνσεις σχεδιασμού, αφήνοντας τον ανάδοχο να εξειδικεύσει το πώς θα το πετύχει. Αντίθετα, ο διαγωνισμός αυτός είναι τόσο υπερβολικά λεπτομερής που είναι αδύνατο να μην υπάρξουν λάθη και παρερμηνείες ακόμη και από πολύ έμπειρες εταιρείες», λέει στην «Κ» στέλεχος της αγοράς, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τρεις δήμοι του νησιού και οι Παξοί στέλνουν τα απορρίμματά τους στα Ιωάννινα και στη Βόνιτσα – Εως 50%-60% πλέον η χρηματοδότηση κατασκευής από την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και μάλιστα για τρίτη φορά. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το 2014, όταν ήμουν δήμαρχος του νησιού, είχαμε διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) με έξι διεκδικητές σε προχωρημένο στάδιο. Ημασταν πιο μπροστά από τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Και όταν άλλαξε η δημοτική αρχή ακύρωσε τον διαγωνισμό, γιατί ήθελε η μονάδα να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο νέος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.

Κέρκυρα: Στα σκουπίδια 14 εκατ. ετησίως-1
Ο διαγωνισμός περιελάμβανε και την επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είναι σήμερα κλειστός. Σε γειτονικό χώρο βρίσκονται δεματοποιημένοι από προηγούμενα έτη περίπου 50.000 τόνοι σκουπιδιών. [www.kerkyrasimea.gr]

Εν αναμονή

Οπως προαναγγέλλει, το θέμα θα επανεξεταστεί. «Και τα τρία σχήματα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε τι θα γίνει. Στις αρχές Φεβρουαρίου, στη γενική συνέλευση του ΦΟΣΔΑ με τη νέα του σύνθεση, θα δούμε τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, γιατί πλέον η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί πέρα από το 50%-60% αυτών των μονάδων».

Μέχρι να βρεθεί μια λύση, οι περίπου 45.000 τόνοι απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στην Κέρκυρα θα «ταξιδεύουν» εκτός νησιού: τα απορρίμματα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων της Κοζάνης ή των Ιωαννίνων, και των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας στον ΧΥΤΑ της Βόνιτσας. Ολη αυτή η διαχείριση κοστίζει, σύμφωνα με τον κ. Τρεπεκλή, περίπου 14 εκατ. ευρώ ετησίως. Περαιτέρω, εκτός από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας που έχει κάνει συστηματική δουλειά στην ανακύκλωση, μαζί με ομάδες ενεργών πολιτών (βλ. περιοδικό Κ, 9/5/2023), στους υπόλοιπους δύο δήμους τα ποσοστά της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλά, κάτω του 5%. «Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας», τονίζει ο κ. Τρεπεκλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή