Η αντίδραση των αγροτών μετά την ανακοίνωση των μέτρων

Η αντίδραση των αγροτών μετά την ανακοίνωση των μέτρων

Παρατεταγμένα έξω από τη ΔΕΘ όπου φιλοξενείται η έκθεση «Αgrotica», παραμένουν εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατεταγμένα έξω από τη ΔΕΘ όπου φιλοξενείται η έκθεση «Αgrotica», παραμένουν εκατοντάδες τρακτέρ, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ζητούν να συναντηθούν μαζί του και διαμηνύουν πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα.

Μετά τις πρώτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου, αγρότες διαμαρτυρήθηκαν, μιλώντας στη ΕΡΤ, πως «τα μέτρα αφορούν κυρίως τους αγρότες της Θεσσαλίας».

Προχωρώντας σε συμβολική διαμαρτυρία, οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν μια από τις πύλες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μια μέρα μετά την εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, για τη λειτουργία ενός αγροτικού 112, οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. 

Περίπου 360 τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, από αγρότες της δυτικής Μακεδονίας, κυρίως. Οι εκπρόσωποί τους θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Επισημαίνοντας πως η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους, τόνισε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». Ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες

Πρώτον, η ΔΕΗ αρχικά αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Θα γίνει επίσης ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ.) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει»

«Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Ομως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”» σχολιάζοντας ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT