Αγροτικές κινητοποιήσεις: Το Σάββατο στις 12:00 το συλλαλητήριο

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Το Σάββατο στις 12:00 το συλλαλητήριο

Το «παρών» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλλαλητήριο εν μέσω της 30ής, επετειακής, Agrotica στη ΔΕΘ, θα πραγματοποιήσουν αγρότες το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ. 

Το «παρών» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία. Η αυριανή κινητοποίηση δεν αποκλείεται να λάβει χώρα σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου.

Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του και διαμήνυσαν πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα.

Αναφορικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωπος των συμμετεχόντων, ο κ. Χατζηπαραδείσης, έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό». «Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Αγρότες με περίπου 350 τρακτέρ, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έχουν συγκεντρωθεί στο νότιο «τόξο» της ΔΕΘ, ενώ αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, σε κίνηση συμπαράστασης για τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Επισημαίνοντας πως η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους, τόνισε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». Ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες

Πρώτον, η ΔΕΗ αρχικά αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Θα γίνει επίσης ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ.) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει»

«Τα fake news ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο. Από κάθε αγροτοπατέρα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο. Ομως αυτά δεν είναι σωστή ενημέρωση ούτε παραγωγικός συνδικαλισμός. Είναι μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”» σχολιάζοντας ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει».

Σ. Φάμελλος: Κοροϊδία τα μέτρα

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Βουλή για τους αγρότες ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε απαντήσεις ούτε σήμερα στα μεγάλα ερωτήματα και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους αγρότες, πρέπει να μιλάμε πολύ πιο σοβαρά», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή