Αίγινα: Νέα έρευνα του Λιμενικού για το υποθαλάσσιο σαμποτάζ

Αίγινα: Νέα έρευνα του Λιμενικού για το υποθαλάσσιο σαμποτάζ

Μηνυτήρια αναφορά για τη δολιοφθορά στον αγωγό κατέθεσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά ο περιφερειάρχης Αττικής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στην οποία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς με χρήση εκρηκτικών στον υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα. «Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα όσο και τις διαδικασίες ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς βγαίνοντας από το γραφείο της. «Να γνωρίζουν όλοι –όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν– ότι όλα θα βγουν στο φως. […] Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει», πρόσθεσε.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά, το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε άμεσα έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός που συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές άλλες τρεις φορές – τον Ιανουάριο του 2020, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2022. Οπως τόνισε σε ρεπορτάζ της «Κ» ο περιφερειάρχης, «δεν είναι κάτι τυχαίο, και αυτή τη φορά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, 800 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων. Επομένως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση». Καθώς η υπόθεση εκτιμάται ως εξαιρετικά σοβαρή, στην έρευνα θα εμπλακούν σταδιακά και άλλες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή νερού στο νησί της Αίγινας ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιανουάριο του 2022. Το 2022 και το 2023 μεταφέρθηκαν στο νησί 1,62 και 1,73 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, αντιστοίχως. Η κατανάλωση κυμαίνεται από 65.000-85.000 m3 τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) έως 250.000-270.000 m3 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας, ωστόσο, δεν έχει παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ· εξακολουθεί να ανήκει στον δήμο. Από τις 24 Ιανουαρίου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν παλιές γεωτρήσεις, από τις οποίες ωστόσο το νερό δεν είναι πόσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή