Ιλαρά: Σύσταση ομάδας εργασίας για την έξαρση κρουσμάτων

Ιλαρά: Σύσταση ομάδας εργασίας για την έξαρση κρουσμάτων

Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, δημιουργεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, δημιουργεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, την ομάδα θα συντονίζει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθώς και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Βασιλική Παπαευαγγέλου.

Θα συμμετάσχουν επίσης η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της ΜΚΟ «Υγεία για Ολους», Ελένη Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Οπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η σύσταση της ομάδας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία, με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε την περίοδο 2017-2018, με περισσότερα από 3.200 κρούσματα, ενώ το 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.

Τα δυο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς.

Παράλληλα, διερευνάται η πιθανότητα ύπαρξης άλλων δύο κρουσμάτων, μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου μιας πιθανής διασποράς.

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα της ιλαράς η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης για την αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89,8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών.

Μέτρα

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα (κατά σειρά προτεραιότητας):

Αρχικά, ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Θα ακολουθήσει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Ολους», για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά, με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για τον σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρ’ ότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας των υγειονομικών Αρχών, θα ενημερωθεί επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και να εκτιμηθεί η εμβολιαστική του κάλυψη.

Τέλος, προβλέπεται ενημέρωση και προς τους ταξιδιώτες, ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Επισημαίνεται πως η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για τον συντονισμό των συγκεκριμένων δράσεων, με βάση και τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή