«Ακόμα ψάχνω τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά»
ακόμα-ψάχνω-τις-μελέτες-για-τα-αντιπλ-562868914

«Ακόμα ψάχνω τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά»

Οι διαφωνίες για την κοπή των δέντρων στην κοίτη του Κραυσίδωνα και η μάχη με τον χρόνο για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

Φωτογραφία: In Time
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των αποκαταστάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας δεν λείπουν οι αντιδράσεις των κατοίκων με αποδέκτη την Περιφέρεια. Επιτροπές κατοίκων και συλλογικότητες απέστειλαν επιστολή στηλιτεύοντας την κοπή των πλατανιών στον Κραυσίδωνα και άλλα ρέματα του νομού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι νόμιμη, ούτε εξυπηρετεί αντιπλημμυρικούς σκοπούς.

Επικαλούμενοι δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Αννας-Μαρίας Παπαδημητρίου, πως τα δέντρα κόβονται προκειμένου να περάσουν τα χωματουργικά μηχανήματα και όχι γιατί εμποδίζουν τη ροή του νερού, οι κάτοικοι ζητούν, αφενός, πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση για να ενημερωθούν για τη νομιμότητα και αναγκαιότητα των έργων, και αφετέρου την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα.

«Σαράντα έως εξήντα δέντρα έχουν κοπεί μόνο στον Κραυσίδωνα και όλα σχεδόν στον Βύρωνα», λέει στην «Κ» η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, μέλος του συλλόγου «Πολίτες της Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον». «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή σε μια πόλη που παλεύει να ανασαίνει». 

«Αν τα δέντρα δυσχεραίνουν τη ροή ας κοπούν», σημειώνει και κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος της ομάδας «Ενεργοί Πολίτες Βόλου». «Ομως γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο. Οποιαδήποτε παρέμβαση στην κοίτη χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης», σημειώνει. 

Η απάντηση της Περιφέρειας 

Κατανοητές οι αντιδράσεις, τονίζουν σε σχετικό ερώτημα της «Κ» πηγές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποδίδοντας τους φόβους των κατοίκων σε πρακτικές μαζικής κοπής δέντρων στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μελέτη. «Από ποιον να γίνει μελέτη και σε τι χρόνο; Θα φτάσει άνοιξη σε λίγο», λέει στην «Κ» ο ειδικός σύμβουλος στην Περιφέρεια, αρχιτέκτονας Κώστας Κίτσος

«Η νομοθεσία για τα ρέματα λέει πολύ απλά ότι η κοίτη δεν πρέπει να έχει εμπόδια και πως επιτρέπονται οι εργασίες καθαρισμού για την άρση αυτών των εμποδίων», συμπληρώνει, εξηγώντας ωστόσο ότι η έννοια του «εμποδίου» είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Ενας μελετητής υδραυλικών έργων –καθ’ ύλην αρμόδιος για τις οριοθετήσεις των ρεμάτων– θα συμπεριλάμβανε στα εμπόδια και τα δέντρα, ενώ ένας δασολόγος θα σημείωνε τη συνεισφορά των δέντρων στη συγκράτηση των υδάτων. «Εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την κοινή λογική», λέει ο κ. Κίτσος. «Δεν θέλουμε να κόψουμε δέντρα. Ο στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να πέσουν δέντρα και να δημιουργήσουν δενδροφράγματα». 

«Ακόμα ψάχνω τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά»-1
Η κατάσταση της κοίτης σε τμήματα του Κραυσίδωνα. Φερτά υλικά, βράχοι και δέντρα φράζουν την κοίτη. Φωτ.: Περιφέρεια Θεσσαλίας 

«Ακόμα ψάχνω τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά»-2
Τα δέντρα με γυμνό ριζικό σύστημα εντός της κεντρικής ροής είναι επίφοβα να πέσουν και να φράξουν την κοίτη σε ενδεχόμενη βροχόπτωση. Φωτ.: Περιφέρεια Θεσσαλίας 

«Κόβουμε τα δέντρα μέσα στην κοίτη, όχι στις άκρες», επισημαίνει από πλευράς του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. «Δεν μπορείς να έχεις πλατάνια να φράζουν την κοίτη. Τα δέντρα πρέπει να κοπούν και, μάλιστα, με έχει καλέσει ο εισαγγελέας για αυτό το ζήτημα». Ο περιφερειάρχης κάνει λόγο για ατομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιτίθενται στην κοπή των πλατανιών του Κραυσίδωνα, ενώ αναφέρεται σε πλήθος καταγγελιών που φτάνουν στον εισαγγελέα, από πολίτες που υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια καθυστερεί με την απομάκρυνση των δέντρων από την κοίτη. 

Οι επεμβάσεις της Περιφέρειας που απομένουν αφορούν ένα τμήμα του Κραυσίδωνα, μήκους 200-300 μέτρων, το οποίο βρίσκεται σε αστική περιοχή και ο στόχος είναι η διάνοιξη της κοίτης κατά τέσσερα μέτρα, σύμφωνα με τα αντιπλημμυρικά πρότυπα.

Κουρέτας: «Ακόμα ψάχνω τις μελέτες»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του έτους, η αντιπλημμυρική στρατηγική αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Προτεραιότητα έχει η πρόχειρη επισκευή των αναχωμάτων που υπέστησαν ζημιές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, τα οποία ξεπερνούν τα 300 σε διαφορετικά σημεία τον ποταμών και ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής. «Αυτό το έργο θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο και από εκεί και πέρα έχουμε ζητήσει 500 εκατομμύρια, για να γίνει η μόνιμη αποκατάσταση των ποταμών και των ρεμάτων. Πιστεύω θα τα πάρουμε», λέει ο κ. Κουρέτας.

Η ένταξη αυτών των έργων λήγει στις 25/10/2025. Εχουμε, δηλαδή, δυνατότητα μέχρι τότε να πραγματοποιήσουμε αντιπλημμυρικά έργα, βάσει μελετών, οι οποίες όμως πρέπει να βρεθούν.

«Ακόμα ψάχνω τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά»-3Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προκηρύξει πρόσκληση για 260 εκατομμύρια ευρώ, από το τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης για το περιβάλλον, με σκοπό την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία. «Η ένταξη αυτών των έργων λήγει στις 25/10/2025. Εχουμε, δηλαδή, δυνατότητα μέχρι τότε να πραγματοποιήσουμε αντιπλημμυρικά έργα, βάσει μελετών, οι οποίες όμως πρέπει να βρεθούν», λέει ο κ. Κουρέτας. Στο ερώτημα της «Κ» αν έχουν συνταχθεί μελέτες ο κ. Κουρέτας απαντάει πως έχουν γίνει, εξ όσων γνωρίζει, αλλά δεν τις έχει βρει. «Τις ψάχνω. Και εάν δεν υπάρχουν θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, χωρίς δημοπράτηση, με ανάθεση στα πανεπιστήμια, για να μπορέσουμε να τις έχουμε εντός χρονοδιαγράμματος και να εντάξουμε τα έργα», λέει.

Εντός του μηνός η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας

Εκτός της προσωρινής επισκευής των αναχωμάτων και της αναμονής για να εκκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα των 260 εκατομμυρίων για αντιπλημμυρικά έργα, οι τοπικοί φορείς περιμένουν και το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA International, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί στους αρμόδιους σε μία δύο εβδομάδες.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρες σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης, υπάρχουν έργα από δω κι από κει. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται και περιμένουμε την κατάθεση του σχεδίου από την εταιρεία που το έχει αναλάβει. Τώρα δημιουργούμε τον σχεδιασμό», λέει ο κ. Κουρέτας και καταλήγει: «Εμείς θα βρούμε τρόπο να τα “κουμπώσουμε” όλα αυτά στην πραγματικότητα και να γίνουν σωστά, όσα έχουν σχεδιαστεί».

Στη συνολική δαπάνη των 500 εκατομμυρίων που έχει ζητήσει η Περιφέρεια και των 260 εκατομμυρίων του προγράμματος του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, προστίθενται και 900 εκατομμύρια από το υπ. Υποδομών. Θα διατεθούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στα τμήματα των ορεινών Τρικάλων και του Πηλίου, που, σύμφωνα με την Περιφέρεια, πρόκειται να προκηρυχθούν σύντομα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή