Μεταναστευτικό: Ταλαιπωρία ετών για μια άδεια διαμονής

Μεταναστευτικό: Ταλαιπωρία ετών για μια άδεια διαμονής

Στα σκαριά σχέδιο εκσυγχρονισμού του διοικητικού μηχανισμού με στόχο την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων

μεταναστευτικό-ταλαιπωρία-ετών-για-μ-562872694

Την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας χθες στη Βουλή (ειδική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης). Αναφερόμενος στις αφίξεις παράνομων μεταναστών τόνισε ότι υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, γεγονός που έχει συμβάλει στη μείωση των ροών σε ποσοστό 70% το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία με τους δύο εθνικούς συντονιστές, «δεν εφησυχάζουμε, καθημερινά τσεκάρουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, παίρνουμε τα στοιχεία, βλέπουμε πόσες βάρκες ανέκοψε και επέστρεψε το τουρκικό λιμενικό».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Καιρίδης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 29 Φεβρουαρίου, «για να δούμε ξανά τα στοιχεία και να δούμε αυτή τη συνεργασία πώς προχωράει». Στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες εργατικού δυναμικού που υπάρχουν στη χώρα, αναμένεται να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με φιλικές χώρες, «όπως είναι η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία από την Ευρώπη, αλλά και οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ινδία, την οποία θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός στα τέλη του μήνα. Αυτές οι έξι συμφωνίες θα καλύψουν τις ανάγκες μας και θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή μέσα στην άνοιξη», τόνισε ο κ. Καιρίδης. Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θέσπισης ευρωπαϊκής δεξαμενής ταλέντων ως μια πολύ θετική πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει σε μια ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των επιμέρους κρατών-μελών σε εργαζομένους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός έκδοσης αδειών διαμονής για τους νόμιμους μετανάστες κάθε άλλο παρά υποστηρικτικός είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ο μέσος όρος αναμονής για την έκδοση άδειας διαμονής είναι 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η διαδικασία παρατείνεται περισσότερο. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και τους εργοδότες, ενώ στερεί και χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ο νόμιμος μετανάστης που έχει έρθει εδώ νόμιμα, που δουλεύει εδώ νόμιμα, που πληρώνει φόρους και εισφορές και αιτείται ανανέωση της άδειας διαμονής του ταλαιπωρείται για χρόνια», δήλωσε ο υπουργός. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού μηχανισμού. «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα λειτουργήσουν 4 νέα κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων, τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απελευθερώσουμε προσωπικό που σήμερα απασχολείται σ’ αυτές τις λήψεις, στις αποκεντρωμένες, στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης», ανέφερε ο κ. Καιρίδης. Επιπλέον, έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση 850.000 φακέλων μεταναστών, έτσι ώστε να μπορούν άμεσα οι υπηρεσίες να βρίσκουν τα έγγραφα τα οποία χρειάζονται και να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης της κάθε αίτησης.

Στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες εργατικού δυναμικού που υπάρχουν στη χώρα, αναμένεται να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με φιλικές χώρες.

Ο κ. Καιρίδης επικέντρωσε τη θετική διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού στη διάρκεια της δικής του θητείας διαχωρίζοντας εμμέσως τη θέση από τον προκάτοχό του. «Παραλάβαμε, λοιπόν, τον περασμένο Ιούλιο μια δύσκολη κατάσταση με την Ευρώπη, την επαύριον της μεγάλης τραγωδίας στην Πύλο στις 14 Ιουνίου, επί υπηρεσιακής (κυβέρνησης). Θεωρώ ότι έξι μήνες μετά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι πετύχαμε να εμβαθύνουμε την ευρωπαϊκή σχέση και αποδεικνύεται αυτό στα αυξημένα κονδύλια. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα παίρνει για την περίοδο 2021-2027, 1,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη διαχείριση του προσφυγικού», κατέληξε.

Η συζήτηση στην επιτροπή κινήθηκε γενικά σε ήπιους τόνους, ωστόσο η εισήγηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά του υπουργού. Ο κ. Χρηστίδης ζήτησε μετ’ επιτάσεως περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα στοιχεία των νομίμων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Ζήτησα να μας δώσετε όλα τα στατιστικά δεδομένα για τη νόμιμη μετανάστευση, όπως αυτά παρέχονταν δημόσια και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Δεν το έχετε κάνει, αγνοείτε προκλητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι αυτό νομίζω ότι είναι ένα ακόμη πλήγμα για τη δημοκρατία», τόνισε. Ο κ. Καιρίδης παρέπεμψε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην ιστοσελίδα του υπουργείου και τον προέτρεψε να καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή