Ιππόδρομος: Κούρσα προς την αβεβαιότητα

Ιππόδρομος: Κούρσα προς την αβεβαιότητα

Σε δεινή θέση αναβάτες, εργαζόμενοι και 177 άλογα μετά την ξαφνική διακοπή των ιπποδρομιών στη χώρα μας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρικής της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάλεσαν τους υπαλλήλους (ανέρχονται σε 75 άτομα, μαζί με τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης) και τους ανακοίνωσαν τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024. Οπως ενημερώθηκαν, η εταιρεία κατήγγειλε και τη σύμβαση μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο, το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών. Εκτός από τους εργαζομένους που βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των ίππων. Τα άλογα –177 στον αριθμό– μπορούν να παραμείνουν στους στάβλους του ιπποδρόμου μόνο για ένα μήνα. Τι θα γίνει μετά;

Η Ασπασία Ράλλη, πρόεδρος Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, φορέα που είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη της ιπποδρομιακής και ιπποπαραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, βρίσκεται σε αναταραχή. «Ηταν ατυχές που πήρε ο ΟΠΑΠ τις ιπποδρομίες. Δεν ξέρω τι έγινε, δεν έκαναν κακό business plan, πάντως δεν επένδυσαν τίποτα στον ιππόδρομο». Σύμφωνα με την «Ιπποδρομίες Α.Ε.», από την άλλη, από το 2016 έχει επενδύσει περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ. «Η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της “Ιπποδρομίες Α.Ε.”, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας από το 2016 μέχρι και το 2023 ανέρχονται σε 100,3 εκατ. ευρώ».

«Θέλουν στις 4 Μαρτίου να έχουμε αδειάσει και τους χώρους που είχαμε φτιάξει εκεί και τους στάβλους. Τι θα τα γίνουν τα άλογα;», λέει η κ. Ράλλη. Οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούσαν τους στάβλους του ιπποδρόμου πληρώνοντας ενοίκιο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν φάρμες στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν. «Ολοι οι άλλοι είναι στον αέρα. Ακόμη και η Κύπρος δεν δέχεται άλογα που έχουν τρέξει». Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της ΦΕΕ, 57 άλογα είναι 7+ ετών, 18 άλογα είναι 6 ετών, 27 άλογα είναι 5 ετών, 32 άλογα 4 ετών και 37 άλογα είναι 3 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» είχε εκδώσει την 1η Ιανουαρίου τριμηνιαίο πρόγραμμα ιπποδρομιών, με αποτέλεσμα η κοινότητα να προβεί στις απαραίτητες ετοιμασίες και επενδύσεις (αγοράστηκαν κάποια άλογα ακόμη).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς των ίππων για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε άλογα. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η εταιρεία θα υλοποιήσει σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασής τους. «Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσεις που θα αντανακλούν στις δραστηριότητές τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα χρόνο». Η διακοπή τερματίζει μια ιστορική διαδρομή 100 και πλέον ετών στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα μας τη μοναδική στην Ευρώπη χωρίς ιπποδρομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο φιλοξενούνται και 62 σκύλοι της Dog’s Voice που είχαν διασωθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή