ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 307,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 307,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 7,8%, στο 1,5 δισ. ευρώ

οπαπ-καθαρά-κέρδη-3077-εκατ-ευρώ-στο-εννεά-562742323

Ισχυρά μεγέθη εμφάνισε ο ΟΠΑΠ κατά το εννεάμηνο της φετινής χρονιάς λόγω των καλών επιδόσεων του δικτύου καταστημάτων (retail) και των διαδικτυακών παιγνίων. Για τη χρήση 2023, η εταιρεία διένειμε προμέρισμα 1,002 ευρώ ανά μετοχή, που είναι το υψηλότερο όλων των ετών.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο όμιλος ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) κατά 7,8%, σε 1,5 δισ. ευρώ, και το μεικτό κέρδος κατά 7,2%, σε 616,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 2,5%, ετησίως, σε 520 εκατ. ευρώ, λόγω της επίδρασης του προστίμου 25,1 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον ΟΠΑΠ (σημ.: έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών). Εάν εξαιρούνταν η εν λόγω επίδραση, τα EBITDA του ομίλου θα αυξάνονταν κατά 2,1%.

Λόγω της πρόσφατης, ασυνήθιστης μεταβλητότητας στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την επίδραση εγχώριων έκτακτων γεγονότων, ο ΟΠΑΠ προβλέπει επαναλαμβανόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στο εύρος των 720-740 εκατ. ευρώ.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ο όμιλος ΟΠΑΠ ενίσχυσε κατά 7,7%, ετησίως, τα κατανεμόμενα σε μετόχους κέρδη μετά φόρων, σε 307,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 148 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο γ΄ τριμήνου, ο όμιλος κατέγραψε, ετησίως, χαμηλότερα καθαρά έσοδα (GGR) κατά 3,6%, σε 481 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των περιορισμένων τζακ ποτ στο Τζόκερ, των ευνοϊκών για τους παίκτες αποτελεσμάτων αθλητικού στοιχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα και των δυσμενών έκτακτων καιρικών συνθηκών (πλημμύρες, πυρκαγιές). Επίσης, το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 5,5%, σε 193,5 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA υποχώρησαν κατά 26,4%, σε 145,4 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 29,8%, σε 83,3 εκατ. ευρώ.

Για τη χρήση του 2023 διένειμε το υψηλότερο προμέρισμα όλων των εποχών.

«Ο ΟΠΑΠ σημείωσε υγιείς επιδόσεις το γ΄ τρίμηνο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων, παρά τα μη ευνοϊκά συγκρίσιμα μεγέθη σε ετήσια βάση και εξελίξεις που επηρέασαν τα έσοδα της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, παραμείναμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας και την ενίσχυση των online δραστηριοτήτων μας. Στο πλαίσιο αυτό, το Opaponline.gr, η iLottery πλατφόρμα μας, συνέχισε να καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Εμφαση δόθηκε στην ανανέωση των αριθμοπαιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων.

Η πρόσφατη επανατοποθέτηση του Λόττο, ως παιχνίδι μηνιαίων καταβολών κερδών, έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους πελάτες και τους πράκτορές μας, σημειώνοντας ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, είμαστε πεπεισμένοι ότι το ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο μας θα συνεχίσει να παράγει ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μας, και παράλληλα θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας στους τομείς της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή