Πληγέντες: Ενεργοποίηση κρατικής αρωγής για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου

Πληγέντες: Ενεργοποίηση κρατικής αρωγής για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου

Η επιχορήγηση αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αποκατάστασή του. Οι τιμές ανά στρέμμα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές επιχειρήσεις περιλαμβάνει πλέον και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ένταξη στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής πραγματοποιείται με το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αποφασίστηκε η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

(α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται, έπειτα από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι –για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες– ως εξής:

(α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά τις περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιχορήγηση αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αποκατάστασή του.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργούνται από τον ΕΛΓΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT