«Ρωγμή» στο μέτωπο των αγροτών ενόψει της κλιμάκωσης

«Ρωγμή» στο μέτωπο των αγροτών ενόψει της κλιμάκωσης

Σήμερα η κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών που αποχώρησαν από το μπλόκο του Πλατυκάμπου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρουσιάζονται οι περισσότεροι αγρότες, ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που εκτιμούν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση δεν πρόκειται να αποδώσει περισσότερα. Κρίσιμη ημέρα πάντως φαίνεται ότι θα είναι η σημερινή, καθώς σχεδιάζεται η πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης, ανάλογης εκείνης που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια πριν από μία εβδομάδα, προκειμένου να χαραχτεί κοινή πορεία και να μην εμφανιστεί διχασμένο το κίνημα. Η σύσκεψη όλων των μπλόκων πιθανότατα μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο, στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα.

Συμβολικοί αποκλεισμοί

Η απόφαση για την κάθοδο στην Αθήνα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αναγκαία συμμετοχή και να υπάρξει οργάνωση από την πλευρά των αγροτών. Χθες, το μπλόκο της Καρδίτσας, ένα από τα πλέον δυναμικά, αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κάθοδο στην Αθήνα. Ηδη χθες το απόγευμα οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του Ε65. Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ προγραμματίζονται και άλλοι αποκλεισμοί. Στον Πλατύκαμπο πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών αποχώρησαν από το μπλόκο του Πλατυκάμπου. Οι εκτάσεις της συγκεκριμένης ομάδας αγροτών βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό, περίπου 180.000 στρέμματα στη λίμνη Κάρλα. Με ανακοίνωσή τους ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό δεδομένου, όπως τονίζουν, ότι δεν συμμετείχαν στην ομάδα των εκπροσώπων που συναντήθηκε μαζί του. «Στην επιτροπή όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματά μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο αιτημάτων», τονίζουν στην ανακοίνωση. Προσθέτουν ότι καλούν τον πρωθυπουργό να τους συναντήσει «ως μια κραυγή αγωνίας αγροτών που δεν έχουν πλέον γη να καλλιεργήσουν». Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης έχει σαφώς δοθεί το μήνυμα ότι οι αγρότες της περιοχής της Κάρλας θα αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος για όλο το χρονικό διάστημα που οι εκτάσεις τους θα είναι πλημμυρισμένες.

Στις Σέρρες έχει αποφασιστεί να κλείσει σήμερα η Εγνατία για μισή ώρα από αγρότες που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο του Στρυμονικού. Ενταση προκλήθηκε χθες βράδυ μεταξύ αστυνομικών και αγροτών στο τελωνείο των Ευζώνων, στο Κιλκίς. Οταν οι αγρότες προσπάθησαν να αποκλείσουν για δύο ώρες τη λωρίδα των φορτηγών προς το τελωνείο, οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απείλησαν με συλλήψεις. «Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο με ουσιαστικές παρεμβάσεις, ωστόσο δεν θα δεχτεί κλειστούς δρόμους», διεμήνυσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή