Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών

Την προέλευση, τη διαδρομή μαϊμού σκευασμάτων αλλά και την εμπλοκή επαγγελματιών αισθητικής και γιατρών, αποκάλυψε η οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης SHIELD IV υπό τον συντονισμό της Europol

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τη χρονιά που απογειώθηκε η διάθεση μαϊμού botox και υαλουρονικού, αποτιμούν το 2023 αξιωματικοί της αστυνομίας με καλή γνώση της μαύρης αγοράς σκευασμάτων, που χρησιμοποιούνται σε αισθητικές επεμβάσεις ευρείας ζήτησης.

Υποθέσεις παράνομης πώλησης πλαστών ή μη εγκεκριμένων ενέσιμων το 2023, είχαν ως αποδέκτες εκτός από επαγγελματίες αισθητικής και γιατρούς, εξήντα στο σύνολο, οι οποίοι αποκόμιζαν μεγάλο οικονομικό όφελος αγοράζοντας φθηνότερα σκευάσματα αμφίβολης ποιότητας. «Υπάρχει ένα νόμιμο κανάλι διανομής. Είτε απευθείας η εταιρεία που παράγει τα σκευάσματα, είτε οι φαρμακαποθήκες με νόμιμη άδεια», εξηγούν αστυνομικές πηγές στην «Κ». «Οταν αγοράζεις από παράνομες αποθήκες προφανώς και ξέρεις τι είδους σκεύασμα είναι». 

Οι διαδρομές της τοξίνης

Οι πρόσφατες υποθέσεις που έφερε στο φως η οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης SHIELD IV για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ υπό τον συντονισμό της Europol, καταγράφουν τις διεθνείς διαδρομές της τοξίνης του botox, που εκκινεί από την Κορέα, όπου πωλείται φθηνά, και φτάνει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών-1

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών-2

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών-3
Κατασχεμένα προϊόντα στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης SHIELD IV. Σε ορισμένες περιπτώσεις μαϊμού προϊόντων, οι διακινητές έχουν πλαστογραφήσει ετικέτες του ΕΟΦ.

Τα «made in Korea» σκευάσματα συχνά φέρουν, μάλιστα, στην ετικέτα την ένδειξη: «Απαγορεύεται η πώλησή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μαϊμού και άρα μη εγκεκριμένων προϊόντων μετατρέπονται σε κατάλληλα για την ελληνική αγορά μέσω πλαστογράφησης των ετικετών του ΕΟΦ που κολλιούνται πάνω τους. 

Σε ερώτημα της «Κ» εάν οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν γνώση των περιστατικών χρήσης παράνομων σκευασμάτων σε αισθητικές επεμβάσεις, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε το έλλειμμα ενημέρωσης, καθώς στους Συλλόγους δεν δίνεται πρόσβαση στη δικογραφία που σχηματίζεται, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πειθαρχικοί έλεγχοι. 

Νέα σκευάσματα στην αγορά

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες της οικονομικής αστυνομίας που καταδεικνύουν την εδραίωση στην Ελλάδα πρακτικών παράνομης διακίνησης σκευασμάτων. Από την τέταρτη φάση του προγράμματος SHIELD, οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν πως τα έσοδα που προέκυψαν από εγκληματικές δραστηριότητες τέτοιου είδους ξεπερνούν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που στην εγχώρια αγορά κάνουν την εμφάνισή τους νέα σκευάσματα. 

Εκτός από το botox Κορέας και το υαλουρονικό Πολωνίας, γίνεται εισαγωγή αναβολικών από χώρες όπως η Μολδαβία και η Βουλγαρία, στην οποία η παραγωγή και η χρήση αναβολικών δεν επιφέρει ποινικές διώξεις. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι περίπου το 2019 από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες αναβολικών, ωστόσο οι εκτεταμένοι έλεγχοι μετατόπισαν το ενδιαφέρον των παράνομων κυκλωμάτων. «Οσον αφορά στα αναβολικά, η Ελλάδα το έχει γυρίσει στη μεταποίηση», λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά το θέμα. 

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών-4

Βotox Κορέας και υαλουρονικό Πολωνίας στα γραφεία γιατρών-5
Χρήματα και όπλα που κατασχέθηκαν ύστερα από εφόδους σε αποθήκες και γραφεία των κυκλωμάτων. Οι Αρχές αναφέρουν πως τα έσοδα από τις εγκληματικές δραστηριότητες ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες, όμως, προσθήκες στη μαύρη αγορά σκευασμάτων αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διεγερτικά σκευάσματα για γυναίκες, αντίστοιχα του αντρικού viagra, το οποίο έχει και αυτό «αναβαθμιστεί» και διατίθεται παρανόμως σε εναλλακτικές μορφές: με γεύσεις, αναβράζων, ή σε μορφή μικρών ζελέ. Ανησυχητική είναι και η διάχυση σκευασμάτων για μυϊκή τόνωση και αδυνάτισμα, με βασικό συστατικό τη σιμπουτραμίνη, που έχουν μεγάλη ζήτηση από γυναίκες παραβλέποντας ενδεχόμενους κινδύνους από τη χορήγηση χωρίς ιατρική παρακολούθηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή