Φάρμακα: Γιατί ακρίβυναν 1.700 γενόσημα

Φάρμακα: Γιατί ακρίβυναν 1.700 γενόσημα

Αιφνιδιασμένοι οι ασφαλισμένοι, υπεραμύνεται της απόφασης ο υπουργός Υγείας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξήσεις στη συνολική συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων τους έχει οδηγήσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας νέους όρους αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων. Ασφαλισμένοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι και οργισμένοι για την επιβάρυνση που καλούνται να πληρώσουν, οι φαρμακοποιοί γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασφαλισμένων, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υγείας υπεραμύνεται αυτής της παρέμβασης και όπως ανέφερε ενδεικτικά χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1), «δέχομαι ότι ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή».

Ειδικότερα, αυτό που έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα είναι ότι πλέον η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι ίση με το φθηνότερο γενόσημο της κάθε δραστικής ουσίας. Δηλαδή, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς (0%, 10% ή 25%) προσδιορίζεται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό γενόσημο ή το πρωτότυπο φάρμακο, θα πληρώσει επιπλέον του ποσοστού συμμετοχής και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Εως και την προηγούμενη εβδομάδα ο ασθενής πλήρωνε για όλα τα γενόσημα μόνο το ποσοστό συμμετοχής (10% ή 25%) επί της λιανικής τιμής τους. Η αλλαγή αυτή έχει επιφέρει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Από την αρχή της εβδομάδας η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς προσδιορίζεται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία.

Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε ένα σκεύασμα ροσουβαστατίνης (στατίνη για τη χοληστερόλη), που έως και την Κυριακή η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% ήταν στα 5,82 ευρώ, πλέον είναι στα 17,70 ευρώ. Για ένα άλλο σκεύασμα στατίνης (ατορβαστατίνη), η νέα συνολική συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στα 3,99 ευρώ, έναντι 2,34 ευρώ που ήταν πριν από τη Δευτέρα. Αντιθέτως, δεν αλλάζει η συμμετοχή στο φθηνότερο σκεύασμα στατινών (σιμβαστατίνη). Μάλιστα, όπως τονίζει ο ΠΦΣ, στην περίπτωση των στατινών, δεν μιλάμε για το φθηνότερο γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας αλλά της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα συνταγή που εκτελέσθηκε χθες, για την οποία ο ασφαλισμένος πλήρωσε για τρία κουτιά στατίνες το ποσό των 50,18 ευρώ, έναντι μόλις ενός ευρώ που πλήρωνε πριν (ίδια διάγνωση, ίδιο γενόσημο φάρμακο), καθώς η ασφαλιστική τιμή στο συγκεκριμένο φάρμακο μειώθηκε από τα 23,28 ευρώ στα 7,35 ευρώ.

Χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνιζε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς το ποσοστό συμμετοχής, αλλά ως προς τους όρους αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων, καλώντας τους φαρμακοποιούς να εξηγούν στους ασθενείς τις επιλογές σκευασμάτων της ίδιας δραστικής ουσίας, ώστε να μην επιβαρύνονται επιπλέον. Οπως ανέφερε, «το άρθρο 49 του νόμου 4790/2021 έλεγε ότι ο υπουργός Υγείας θα εκδώσει μια απόφαση για το πώς θα γίνεται η καταβολή της αποζημίωσης των γενόσημων φαρμάκων ως προς το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Η υπουργική απόφαση βγήκε στις 12 Ιουλίου 2022 και είχε έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου 2023. Ο προκάτοχός μου κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε ότι ακόμα δεν είχε γίνει επαρκής ενημέρωση και έδωσε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα επιπλέον παράταση». Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του νόμου σημειώνοντας ότι όταν το κράτος επιδοτεί το ακριβότερο φάρμακο, ωθεί τη φαρμακοβιομηχανία να κρατά τις τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χαμηλότερη διείσδυση γενοσήμων στην Ευρώπη (28%), παρότι παράγει η ίδια γενόσημα. «Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Ελληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον γιατρό να κλειδώνει (σ.σ. στη συνταγή) την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή