Νοσοκομεία: Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία

Νοσοκομεία: Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία

Για τις αρχές Μαρτίου προγραμματίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την έναρξη των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ - Πώς θα λειτουργήσουν, σε πόσες κατηγορίες θα χωρίζονται οι επεμβάσεις, ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

νοσοκομεία-πώς-θα-λειτουργούν-τα-απογ-562892455

Για τις αρχές Μαρτίου προγραμματίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την έναρξη των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, με στόχο να υπάρχει γρηγορότερη εξυπηρέτηση της λίστας αναμονής των τακτικών χειρουργείων. Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%. Με τη λειτουργία δε των απογευματινών αναμένεται να καταστεί μία θέση χειρουργού και αναισθησιολόγου στο ΕΣΥ πιo ελκυστική. Οι αμοιβές που θα καταβάλλει ο ασθενής προκειμένου να χειρουργηθεί στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνονται ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης από 300 ευρώ έως το ανώτερο 2.000 ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι υποδιπλάσιες από αυτές που θα έδινε ο ασθενής εάν επέλεγε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Τα ποσά αυτά θα επιμερίζονται στα μέλη της χειρουργικής ομάδας. Προϋπόθεση για να λάβει άδεια απογευματινών χειρουργείων μία κλινική είναι να εξυπηρετεί με τον ίδιο ρυθμό που κάνει τώρα τα πρωινά τακτικά χειρουργεία. Επιπλέον, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περίπου 50.000 περιστατικά με μακρά αναμονή για μία χειρουργική επέμβαση αναμένεται να εξυπηρετηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία.

Τους βασικούς άξονες της υπουργικής απόφασης για την οργάνωση των απογευματινών χειρουργείων σε όσα νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν τους πόρους –κυρίως ανθρώπινους– για να τα λειτουργήσουν παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Οπως περιέγραψε ο κ. Θεμιστοκλέους, συνολικά αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο είναι 102.634 περιστατικά, εκ των οποίων 44.459 (43%) περιμένουν έως τέσσερις μήνες, 31.954 (31%) 4 έως 12 μήνες και 26.221 (26%) περισσότερους από 12 μήνες. Το σοβαρότερο πρόβλημα καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα. Από το σύνολο των περιστατικών σε αναμονή άνω των 4 μηνών, 48% είναι εγγεγραμμένα σε λίστες νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης.

Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Για τα απογευματινά χειρουργεία οι επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και στο πρότυπο που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ανάλογα με την κατηγορία ορίζεται και το ποσό που θα καταβάλλει ο ασθενής. Ετσι, για τις πολύ μικρές χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. απλός καταρράκτης) ο ασθενής θα καταβάλλει 300 ευρώ, για τις μικρές επεμβάσεις (π.χ. βουβωνοκήλη) 500 ευρώ, για τις μεσαίες (π.χ. χολοκυστεκτομή) 900 ευρώ, για τις μεγάλες επεμβάσεις 1.200 ευρώ και για τα βαριά χειρουργεία 1.600 ευρώ και για τα εξαιρετικά βαριά χειρουργεία (π.χ. καρδιοχειρουργική επέμβαση) 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα αντίστοιχα ποσά στον ιδιωτικό τομέα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Οι αμοιβές από τα απογευματινά χειρουργεία θα μοιράζονται σε όλη τη χειρουργική ομάδα. Ενδεικτικά, για μία μεγάλη επέμβαση ο χειρουργός με βαθμό συντονιστή διευθυντή θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ, για μία βαριά επέμβαση ο γιατρός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ και για μία εξαιρετικά σοβαρή επέμβαση οι αμοιβές είναι 1.000 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα. Στην υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία περιγράφονται και οι δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μη μετακυλιστούν τα πρωινά τακτικά χειρουργεία το απόγευμα επ’ αμοιβή.

Πάντως, ειδικά για τα περιστατικά με αναμονή άνω των τεσσάρων μηνών για μία χειρουργική επέμβαση, το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων δωρεάν για τους ασθενείς. Θα υπάρξει προτεραιοποίηση των περιστατικών αυτών βάσει χρονολογικής σειράς (από το παλαιότερο στο νεότερο). Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, τα περιστατικά αυτά θα εξυπηρετηθούν από ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία χρέωση για τους ασθενείς.

Εργαλείο για την παρακολούθηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων είναι η ενιαία λίστα χειρουργείων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα θα είναι «ανοικτή» στους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν την αναμονή για μία χειρουργική επέμβαση σε επίπεδο νοσοκομείου, κλινικής και χειρουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή