Αργοναυτική έκκληση για την κλιματική αλλαγή από την Επέκεινα Χώρα

Αργοναυτική έκκληση για την κλιματική αλλαγή από την Επέκεινα Χώρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την απρόσμενη και εξαιρετικά καταστροφική κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία (4-7 Σεπτεμβρίου), που τη διαδέχθηκε μέσα σε τρεις περίπου εβδομάδες η εξίσου καταστροφική κακοκαιρία Elias στην ίδια περιφέρεια (25-25 Σεπτεμβρίου), το Δίκτυο Ελλήνων Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε σκόπιμο να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται στην κλιματική ιστορία του πλανήτη, όπως μερικοί διατείνονται, ή για μια προϊούσα συστημική κλιματική αλλαγή με προβλεπόμενες δραματικές επιπτώσεις.

Η θεματική αυτή αναπτύχθηκε από ειδικούς του χώρου, εγνωσμένου κύρους διεθνώς, όπως ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Μαρία Καραμανώφ, ο τ. γενικός διευθυντής για την Ενέργεια Ντίνος Μανιατόπουλος, ο καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας για την ενεργειακή πολιτική, ο ακαδημαϊκός και πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Λιακόπουλος, η Αννα Παναγοπούλου, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας και Καινοτομίας κ.ά., που συγκεντρώθηκαν συμβολικά στα Ζαγοροχώρια, τμήμα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Αντί συμπερασμάτων, η Αργώ, μέσω του προέδρου της, πρώην γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρου Παππά, απευθύνει, κατεξοχήν προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έκκληση για τη διάσωση της Γης.

Μεταξύ άλλων, στην αργοναυτική αυτή έκκληση διαλαμβάνονται και τα εξής: Η συζήτηση… ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ως ενός φαινομένου όχι μεμονωμένου αλλά άρρηκτα συνδεδεμένου με την απαξίωση και εγκατάλειψη των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των δημοσίων πολιτικών (οικονομικής και κοινωνικής, ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει, δηλαδή, οι δημόσιες πολιτικές, παράλληλα με τη μέριμνα διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, να σχεδιάζονται με στόχευση την αντιμετώπιση των τεράστιας σημασίας επιπτώσεων για την Ευρώπη και το ανθρώπινο γένος από το επιταχυνόμενο και εξαιρετικά επικίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημάνθηκε η ανάγκη υιοθέτησης, και κυρίως εφαρμογής, μέτρων πρόληψης-μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τα οποία να εναρμονίζονται προς την πάγια πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε τα πρώτα να μην εξουδετερώνουν τη δεύτερη. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την προσαρμογή των μέτρων αυτών στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος του κάθε κράτους-μέλους, σε αναλογία και με τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διαφυλαχθεί το πολύτιμο περιβαλλοντικό απόθεμα της Ευρώπης και να διασφαλισθεί τόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων όσο και η κοινωνική τους αποδοχή.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βίτσα, στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Επέκεινα Χώρα», η οποία αποτελεί αξιοθαύμαστο παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών. Από τον παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τόπο αυτό και την έδρα μιας έμπρακτης και συνεπούς εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, η Αργώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «ΟΧΙ στην παράλειψη άμεσης υιοθέτησης και αυστηρής εφαρμογής ενωσιακών και παγκόσμιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής». Αλλωστε, σε πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Potsdam, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα εγνωσμένου κύρους Ιδρύματα για λογαριασμό της εταιρείας Aquila, η πρώτη φάση της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2030 στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT