«Πράσινη» έκκληση από τα Ζαγοροχώρια

«Πράσινη» έκκληση από τα Ζαγοροχώρια

Τα συμπεράσματα της συνάντησης των επιστημόνων του Δικτύου Ελλήνων Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ονειρική Βίτσα, στην καρδιά του Ζαγορίου, στην «Επέκεινα Χώρα», το σημείο συνάντησης ανήσυχων πολιτών, έδωσαν «ραντεβού» τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος τους ήταν να αναλύσουν με επιστημονική μεθοδολογία τα δύο διαδοχικά καταστροφικά φυσικά φαινόμενα – την κακοκαιρία «Daniel» και την εξίσου καταστροφική κακοκαιρία «Elias», που έπληξαν με λίγες μέρες διαφορά (4-7 Σεπτεμβρίου και 25-26 Σεπτεμβρίου) τη Θεσσαλία.

Η ανυπολόγιστη καταστροφή, περιβαλλοντική, οικονομική και ανθρωπιστική, που συντελέστηκε, προέκυψε από μεμονωμένα φαινόμενα που επαναλαμβάνονται στην κλιματική ιστορία του πλανήτη, ή από μια προϊούσα συστημική κλιματική αλλαγή; Στο εν λόγω ακανθώδες ερώτημα, που δίχασε την εγχώρια κοινή γνώμη, τους επιστήμονες και τους πολιτικούς, προσπάθησαν να απαντήσουν τα μέλη του δικτύου.

Οι συμμετέχοντες

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, όπως ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Μαρία Καραμανώφ, ο τ. γενικός διευθυντής για την Ενέργεια Ντίνος Μανιατόπουλος, ο καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας για την ενεργειακή πολιτική, ο ακαδημαϊκός και πρώην Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Λιακόπουλος, η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας και Καινοτομίας, Αννα Παναγοπούλου κ.ά. Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ως ένα φαινόμενο όχι μεμονωμένο, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένο με την απαξίωση και εγκατάλειψη των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή όλων των δημοσίων πολιτικών (οικονομικής και κοινωνικής, ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δημόσιες πολιτικές

Είναι δηλαδή απαραίτητο, σύμφωνα με τους εισηγητές, οι δημόσιες πολιτικές, παράλληλα με τη μέριμνα διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, να σχεδιάζονται με στόχευση την αντιμετώπιση των τεράστιας σημασίας επιπτώσεων για την Ευρώπη και το ανθρώπινο γένος από το επιταχυνόμενο και εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Αντί συμπερασμάτων, η «Αργώ», μέσω του προέδρου της, πρώην γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σπύρου Παππά, απηύθυνε «αργοναυτική» έκκληση για τη διάσωση της Γης, ειδικά προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα, άλλωστε, με μελέτη από το Ινστιτούτο Potsdam, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα ιδρύματα για λογαριασμό της εταιρείας Aquila, η πρώτη φάση της Συμφωνίας των Παρισίων για τη συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 80% μέχρι το 2030 στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εφικτή και χρήζει άμεσης εφαρμογής.

Το μήνυμα

Ως εκ τούτου, το μήνυμα που έστειλαν οι Ελληνες επιστήμονες προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «ΟΧΙ στην παράλειψη άμεσης υιοθέτησης και αυστηρής εφαρμογής ενωσιακών και παγκόσμιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής».

Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Ζαγοροχώρια, σε τμήμα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στις εγκαταστάσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας «Επέκεινα Χώρα», που αποτελεί αξιοθαύμαστο παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και κόμβο για την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή