Οι δύο απειλές για το ελληνικό μέλι

Οι δύο απειλές για το ελληνικό μέλι

Ποσότητες από Κίνα, Λατινική Αμερική που ελληνοποιούνται και κλιματική αλλαγή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι τον Αύγουστο το βίντεο του μελισσοκόμου Γιώργου Καραφυλλίδη που έκλαιγε για τις καμένες μέλισσές του στη μεγάλη φωτιά στον Εβρο, είχε χιλιάδες θεατές. Στην πραγματικότητα το βίντεο αποτύπωνε πολύ περισσότερα από το δράμα ενός ανθρώπου που έχει χάσει τα μελίσσια του. Φανέρωνε με τον πλέον σκληρό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική μελισσοκομία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με χρόνια δομικά προβλήματα.

Αυτά είναι που έφεραν μελισσοκόμους και κυψέλες μπροστά στη Βουλή χθες. «Υπήρχαν προβλήματα, ήρθε και η κλιματική αλλαγή και μας άλλαξε τα φώτα», λέει χαρακτηριστικά η κ. Φανή Χατζήνα, διευθύντρια ερευνών στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. «Εύβοια, Ρόδος, Αττική, Εβρος, οι μελισσοκόμοι έχουν πάθει τεράστιες καταστροφές. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να είσαι μελισσοκόμος. Η τιμή που παίρνει ο παραγωγός έχει μείνει στάσιμη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα έξοδα παραγωγής έχουν αυξηθεί κατά πολύ», περιγράφει. Η τιμή που οι μελισσοκόμοι πωλούν το μέλι τους στους συσκευαστές είναι από 2,5 ευρώ έως 4,50 ευρώ το κιλό ανάλογα την ποιότητα. Λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει για τα μέρη όπου βόσκουν οι μέλισσες, τα οποία διαρκώς περιορίζονται, η παραγωγή ενός μελισσιού δεν μπορεί να αυξηθεί έτσι ώστε να δώσει μεγαλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. κυψέλες και 25.000 μελισσοπαραγωγοί. Ωστόσο η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοσμηνών ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ε.Ε.

«Οι μελισσοκόμοι για να κάνουν την ίδια ποσότητα μελιού είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερα δρομολόγια και αυτό σημαίνει περισσότερα καύσιμα», προσθέτει η ερευνήτρια. Μεγάλες ποσότητες μελιού εισάγονται από Κίνα και Λατινική Αμερική με τιμές που μπορεί να φτάσουν και 1,5 ευρώ το κιλό. Ετσι οι μεσάζοντες κερδίζουν από τη διαφορά της τιμής. Το κίνητρο για ελληνοποιήσεις μελιού είναι μεγάλο και οι έλεγχοι δύσκολοι.

Ο υπουργός ζήτησε από τους μελισσοκόμους να προχωρήσουν στη σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Καρδίτσας Σάκης Νικολόπουλος, «το βασικό μας πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι ώστε να προστατευτεί το ελληνικό μέλι». Ο κ. Νικολόπουλος προσθέτει ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η ελληνική παραγωγή μελιού έχει πέσει τραγικά τα τελευταία χρόνια, «ίσως και στο 50%». Εξηγεί επίσης ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας που τα μελίσσια τους πνίγηκαν στις πλημμύρες αλλά και για όσους εκείνη την εποχή είχαν φέρει τα μελίσσια τους να βοσκήσουν στον κάμπο. «Βλέπετε, ο μελισσοκόμος είναι κυνηγός ανθοφορίας, πάει όπου υπάρχουν άνθη».

Χθες η Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και συζήτησαν επί ένα τρίωρο τα προβλήματα του κλάδου. Από την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή. Ζήτησε ωστόσο από τους μελισσοκόμους να προχωρήσουν στη σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Ετσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός. Επίσης, ζήτησε από τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις. Με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζεται εθνικό σχέδιο δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030.

Οι αγρότες

Οσον αφορά το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρακτέρ να παραμείνουν στα μπλόκα έως τουλάχιστον και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συζητηθούν οι προτάσεις αναθεώρησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή