Δήμος Αθηναίων: Διαμάχη για την «Ανάπλαση Α.Ε.»

Δήμος Αθηναίων: Διαμάχη για την «Ανάπλαση Α.Ε.»

Εξηγήσεις για την εταιρεία που πραγματοποιεί έργα στον Δήμο Αθηναίων ζήτησε ο Χάρης Δούκας από τον Κώστα Μπακογιάννη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παραμένετε εσείς πρόεδρος της εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, κ. Μπακογιάννη;». Το ερώτημα απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στον τέως δήμαρχο σε σχέση με την εταιρεία, που ενώ πραγματοποιεί έργα στον Δήμο Αθηναίων, 15 ημέρες πριν από την αλλαγή φρουράς στη διοίκηση του δήμου, με τροπολογία πέρασε στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο χθες τόνισε ότι η νέα εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» δεν έχει καταχωριστεί στο ΓΕΜΗ ( Γενικό Εμπορικό Μητρώο). «Δεν έχει καν συσταθεί. Ποιο είναι το διοικητικό της συμβούλιο; Εχει συνεδριάσει; Πώς συνεχίζονται τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία;», αναρωτήθηκε ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε την έκπληξή του για την ευθεία επίθεση του κ. Δούκα προς το πρόσωπό του.

«Θέλω να θυμίσω πως ξεκινήσαμε από την ανήθικη υπόνοια, πως ό,τι έγινε με την “Ανάπλαση Α.Ε.” έγινε δήθεν για να μην γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Βαθιά προσβλητική επίθεση, αναίτια και απρόκλητα. Συνεχίσαμε μετά με έντεχνες διαρροές, πως αυτό έγινε, όχι γιατί δεν θέλαμε διαχειριστικό έλεγχο, αλλά γιατί δήθεν εγώ θέλω ή ζήτησα, να αναλάβω τη διοίκηση της εταιρείας. Φτάσαμε στο σημείο, όταν ετέθη στον δήμαρχο αυτό σε τηλεοπτική συνέντευξη, να μην το διαψεύσει. Και τώρα ακούμε ότι η “Ανάπλαση Α.Ε.” συνεχίζει να λειτουργεί μέσα στην πόλη και αναρωτιέται η δημοτική Αρχή, με ποιόν συνεργάζεται για τα έργα. Δεν το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά εντός του 2024, ξέρω ότι έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεση των αρμοδίων και περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάβαση». 

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών παραμονές Χριστουγέννων, η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία ελεγχόταν από τον Δήμο Αθηναίων με πρόεδρο τον ίδιο τον δήμαρχο, μετονομάστηκε σε «Ανάπλαση Α.Ε.» και η εποπτεία της πέρασε στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών. Στη δικαιοδοσία της εταιρείας υπάγονται τα έργα στη Βασιλίσσης Ολγας, καθώς και τα έργα ανάπλασης των νέων σταθμών του μετρό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο τέως δήμαρχος, από τη θέση της αντιπολίτευσης φάνηκε να μετακινείται σε σχέση με παλαιότερες απόψεις του. Συγκεκριμένα, στην πρόταση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου, αντιπρότεινε το εξής:

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον Ζακ είναι να προχωρήσουμε με τον ξενώνα ΛΟΑΤΚΙ, τον οποίο εμείς αφήσαμε κτίριο σε καλή κατάσταση και κανονιστική συμφωνία με τις οργανώσεις». Ο κ. Μπακογιάννης πάντως κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε απορρίψει την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για μετονομασία του δρόμου. Το γεγονός επισήμανε ο Κώστας Ζαχαριάδης, προσθέτοντας «ότι η πρόταση του κ. Μπακογιάννη είναι θετική και είναι επίσης θετικό να διευρύνεται το τόξο των παρατάξεων που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Και το θέμα των παρεμβάσεων στον λόφο του Στρέφη συζητήθηκε ακροθιγώς εκτός ημερήσιας διάταξης, με τον δήμαρχο Αθηναίων να δηλώνει ότι θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στην υπάρχουσα παιδική χαρά στον λόφο, καθώς η νέα δημοτική αρχή είναι υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων σε συνεννόηση με τους κατοίκους και διαφωνεί σε φαραωνικού τύπου έργα.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τόσο τα έργα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας και η αλλαγή της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.» όσο και η ακύρωση των έργων στον λόφο του Στρέφη απασχολούν ιδιαίτερα το δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι με κάθε αφορμή επανέρχονται στη συζήτηση και ξεσηκώνουν αντιπαραθέσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή