Τα 200 κιλά κοκαΐνης και οι δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα

Τα 200 κιλά κοκαΐνης και οι δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία σχετικά με την εξιχνίαση των τεσσάρων ανθρωποκτονιών που διαπράχθηκαν το 2020, στη Βάρη Αττικής και την Κέρκυρα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε ταβέρνα στα Βλάχικα τραυματίζοντας ελαφρά και τη σύζυγο του ενός θύματος.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα το Μαυροβούνιο, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Για την εξιχνίαση των συγκεκριμένων υποθέσεων, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με την κωδική ονομασία «Ithaca».

Η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία το 2014 φαίνεται πως ήταν η βασική αιτία που μια εγκληματική οργάνωση με έδρα το Μαυροβούνιο διασπάστηκε και προέκυψαν δύο αντίπαλες συμμορίες.

Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ νοίκιαζαν καταλύματα, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η «αντίπαλη» προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμη δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνοντας σταδιακά στην Ελλάδα άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη δεκάδων ανθρωποκτονιών, τόσο στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες οι οποίες τελέστηκαν στη χώρα μας, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστα σε διάφορα καταστήματα κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας, και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Ο ρόλος του 44χρονου Αλβανού

Σημαντικός είναι και ο ρόλος ενός 44χρονου Αλβανού, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και τη μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

3,5 εκατ. για τις δολοφονίες 

Περίπου 2 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν για να προετοιμαστεί το χτύπημα στην ταβέρνα στη Βάρη, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. δείχνει την επαγγελματική δομή και τον τρόπο που λειτουργούσαν, την ευκολία στην εύρεση και τη μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού, και τη μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. 

Για τη δεύτερη δολοφονία που σημειώθηκε στην Κέρκυρα οι Αρχές εκτιμούν ότι χρειάστηκε 1,5 εκατ. ευρώ.  

Η αποτυχημένη ενέδρα θανάτου πριν από τη δολοφονία στη Βάρη

Ηταν 8 Ιανουαρίου 2020, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία της 19ης στην ταβέρνα. Τότε οι «στόχοι» –δολοφονηθέντες στη Βάρη– εντοπίστηκαν σε γνωστό εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων, το οποίο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. 

Οι δράστες δεν θα δίσταζαν να υλοποιήσουν τις ανθρωποκτονίες μέσα σε αυτό, χωρίς να σκεφθούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν παράπλευρα θύματα. Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιό τους οφείλεται στην καθυστερημένη άφιξη του οπλισμού στο σημείο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT