Πυρκαγιές: Πάνω από 20 συλλήψεις για εμπρησμό το 2024

Πυρκαγιές: Πάνω από 20 συλλήψεις για εμπρησμό το 2024

Εχουν πραγματοποιηθεί 20 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 3 για εμπρησμό από πρόθεση. Σε Ηλεία, Εύβοια και Χανιά τα περισσότερα περιστατικά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 23 συλλήψεις για εμπρησμούς έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2023 η Πυροσβεστική, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 28.100 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τις 23 συλλήψεις, οι 20 αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 3 από πρόθεση.

Με βάση τη γεωγραφική κατανομή των περιστατικών, τα περισσότερα έχουν σημειωθεί σε Ηλεία (8), Εύβοια (8) και Χανιά (6).

Αναλυτικά, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί: 2 στο Κιλκίς, 6 στα Χανιά, 2 στην Πρέβεζα, 3 στη Θεσπρωτία, 8 στην Ηλεία, 1 στη Λακωνία, 1 στη Χίο, 2 στην Κορινθία, 8 στην Εύβοια, 1 στην Αργολίδα, 2 στην Μαγνησία, 1 στη Φλώρινα, 3 στην Αρκαδία, 4 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Χαλκιδική, 2 στη Ζάκυνθο, 1 στην Κεφαλονιά, 1 στην Κοζάνη, 1 στην Ημαθία, 1 στην Καστοριά, 3 στο Λασίθι, 1 στη Λέσβο, 1 στο Ρέθυμνο, 1 στην Δράμα και 2 στην Αττική.

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά τις δύο συλλήψεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή η Διοικητική Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανιών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν δύο βοσκοί, οι οποίοι κατηγορούνται ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη, στην περιοχή Βαμβακάδο του δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Σε κάθε έναν επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ οι Αρχές αναζητούν ακόμα τρία άτομα για την πρόκληση της ίδιας πυρκαγιάς.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης εγκλημάτων με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως οι καθ’ έξιν εμπρησμοί από αμέλεια. Σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, τα εγκλήματα αυτά έχουν μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και πλέον επισύρουν ποινές 10 ετών κάθειρξης και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή – ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε – καθώς και ποινικές κυρώσεις για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού, όπως η κατοχή εμπρηστικών μέσων με σκοπό την προετοιμασία εμπρησμού σε δασική περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή