Εύβοια: Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος σε παράγκες

Εύβοια: Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος σε παράγκες

Μία ανώνυμη καταγγελία ξεσκέπασε τη δράση ενός 44χρονου αρχαιοκάπηλου ο οποίος συνελήφθη λίγο πριν πουλήσει 38 ασημένια νομίσματα, τα 22 με την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που χρονολογούνται μεταξύ 320-280 π.Χ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων Ευβοίας πληροφορήθηκαν από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα ότι ένας άνδρας έχει στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα και νομίσματα ανυπολόγιστης αξίας, τα οποία και ετοιμάζεται να πουλήσει στην περιοχή Βατώντα. 

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας, οι οποίοι ξεκίνησαν να ερευνούν εξονυχιστικά τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε στην επαρχιακή οδό Αρτάκης – Κύμης, κοντά στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Βατώντα, ένα άτομο που κρίθηκε ύποπτο. Τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση και στη συνέχεια ελέγχθηκε. 

Εύβοια: Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος σε παράγκες-1

Ο 44χρονος Αλβανός, με το ψευδώνυμο «Αρης», είχε φτάσει στο σημείο που είχε δοθεί το ραντεβού με τον υποψήφιο αγοραστή με ένα μαύρο αυτοκίνητο Mercedes με σκοπό να πουλήσει 38 νομίσματα και ένα αρχαίο παιδικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τιμή της αγοραπωλησίας άγγιζε τα 100.000 ευρώ, ενώ τα νομίσματα ανήκουν σε «θησαυρό» που είχε ξεθάψει ο κατηγορούμενος από αρχαίο τάφο

Μεταξύ των νομισμάτων βρίσκεται και ένα τετράδραχμο αργυρό νόμισμα, που απεικονίζει στην μπροστινή όψη την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην πίσω όψη τον Δία. Η αξία του συγκεκριμένου νομίσματος εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Οι αυτοσχέδιες αποθήκες που έκρυβαν αρχαία

Η έρευνα των αστυνομικών όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στη Νέα Αρτάκη, όπου ο 44χρονος είχε φτιάξει αυτοσχέδιες αποθήκες με τσίγκους και παλέτες.

Εκεί έκρυβε και άλλες αρχαιότητες, μεταξύ αυτών και κορμό αρχαίου αγάλματος. 

Ο 44χρονος συνελήφθη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές για παρόμοια αδικήματα. 

Εύβοια: Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος σε παράγκες-2

«Αεροστεγώς κλεισμένα σε κάποιο πήλινο σκεύος»

Οπως επισημάνθηκε από αρχαιολόγο, τα 38 νομίσματα χρονολογούνται μεταξύ 320-280 π.Χ. και συνιστούν ενιαίο «θησαυρό», υπό την έννοια ότι προέρχονται από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο.

Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Εύβοια: Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος σε παράγκες-3

«Σε πολύ καλή κατάσταση»

Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Δημήτρης Χριστοδούλου, τόνισε στην «Κ» πως «πρόκειται για 38 ασημένια νομίσματα “κομμένα” μεταξύ 320-280 π.Χ., εκ των οποίων τα 22 έχουν στην εμπρόσθια όψη την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους και στην οπίσθια τον Δία καθισμένο με σκήπτρο και αετό στο χέρι». 

«Τα συγκεκριμένα ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που πιστεύω ότι ήταν αεροστεγώς κλεισμένα σε κάποιο πήλινο σκεύος που βρισκόταν μέσα σε τάφο. Δεν είχε μπει μέσα αέρας για να μαυρίσουν, γι’ αυτό και όταν τα ανακάλυψε ο αρχαιοκάπηλος ήταν σε πολύ καλή κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, είχε σκάψει σε γυναικείο τάφο, γιατί μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν περόνες και δαχτυλίδια. «Ο τάφος είναι πολύ παλαιότερος από τα νομίσματα, κατά μισή χιλιετία» καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή